Ολυμπια Δουκακη: Μια συγκλονιστικη γυναικα

 
Η Ολυμπία Δουκάκη δεν ήταν μια συνηθισμένη ηθοποιός, ούτε συνηθισμένη γυναίκα. Ήταν ένα ταλαντούχο πλάσμα, αφοσιωμένο στην τέχνη του και στην υπηρεσία των ανθρώπων. Μεγάλη ακτιβίστρια για την ελευθερία και τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων. Σαν παιδί μεταναστών είχε μεγαλώσει σε μια ποικιλόχρωμη γειτονιά και η έννοια “ισότητα” ήταν χαραγμένη στο DNA της.
 

 

Έφυγε πρωτομαγιά του 2021, πλήρης ημερών – στα 90 της - στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη, καθώς η υγεία της ήταν πολύ επιβαρυμένη. Την ανακοίνωση έκανε ο αδελφός της Απόλλωνας μέσω του Facebook: “Η αγαπημένη μου αδερφή, Ολυμπία Δουκάκη, έφυγε από τη ζωή το πρωί στη Νέα Υόρκη. Μετά από μήνες προβλημάτων υγείας, τελικά αναπαύθηκε εν ειρήνη και πήγε να συναντήσει τον Λούις”.
 

 

Γεννήθηκε στην Μασαχουσέτη στις 20 Ιουνίου του 1931, από την Αλεξάνδρα και τον Κωνσταντίνο Δουκάκη, μετανάστες από την Ελλάδα. Ο πατέρας της Έλληνας της Μικράς Ασίας και η μητέρα της από την Πελοπόννησο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα παιδιά τους έδωσαν τα ονόματα, Ολυμπία και Απόλλων. Η Ολυμπία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και διακρίθηκε μιας και ήταν τρεις φορές πρωταθλήτρια ξιφασκίας. Κατά τ’ άλλα μεγάλωνε με αυστηρές αρχές σε μια γειτονιά με ανθρώπους όλων των χρωμάτων και των εθνοτήτων. 
 
Οι ρατσιστικές διακρίσεις, ιδιαίτερα κατά των Ελλήνων, ήταν ρουτίνα. Τελειώνοντας το γυμνάσιο του Arlington της Μασαχουσέτης, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, όπου ειδικεύτηκε στη φυσικοθεραπεία, κερδίζοντας πτυχίο, το οποίο χρησιμοποίησε κατά τη θεραπεία ασθενών με πολιομυελίτιδα κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Αργότερα επέστρεψε στο πανεπιστήμιο (B.U.) και απέκτησε μεταπτυχιακό στις τέχνες του θεάματος.

 

Όταν μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη στις αρχές της δεκαετίας του ’60, η Ολυμπία έχοντας δείξει έφεση στην υποκριτική, ξεκίνησε την καριέρα της στο θέατρο και τη μεγάλη οθόνη. Εκεί έμελλε να γνωρίσει και τον άνδρα που έγινε ο σύντροφος της ζωής της, τον ηθοποιό Λούις Ζόριτς (Louis Zorich), ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2018.
 

 

Η Ολυμπία Μαρία Δουκάκη, όπως ήταν ολόκληρο το όνομα της, εκτός από ηθοποιός ήταν και σκηνοθέτης, παραγωγός, δασκάλα υποκριτικής και ακτιβίστρια. Έπαιξε σε πάνω από 130 θεατρικές παραγωγές, σε πάνω από 60 ταινίες και σε 50 περίπου τηλεοπτικές σειρές. Και ήταν πάρα πολύ καλή. Για να καταλάβετε στο ξεκίνημα της, λίγο μετά την άφιξή της στη Νέα Υόρκη…
Η συνέχεια εδώ: ...nikosonline.gr