Γιαννης Κατρανης: Ο ηθοποιος της... χουντας

 

Ποτέ δεν έκανε ταινίες με την Φίνος φιλμ, ήταν ο αγαπημένος της Art Films του Τζέιμς Πάρις, ο οποίος προσπαθούσε να τον επιβάλει ως μεγάλο πρωταγωνιστή και ως αντίπαλο δέος του Κούρκουλου. Πολλοί τον λένε «Ο πρωταγωνιστής της χούντας», αλλά το θεωρώ άδικο, μια και δεν ευθύνεται αυτός που έγινε γνωστός την περίοδο που κυβερνούσαν οι χουντικοί.

Υπήρξαν κάποιοι ηθοποιοί που τους χαρακτήρισε η χούντα. Πιθανά γιατί έπαιζαν σε εθνικοπατριωτικές ταινίες και σε παραγωγές του Τζέιμς Πάρης που ήταν φιλο-χουντικός κτλ. Ήταν ο Λάκης Κομνηνός, ο Γιάννης Κατράνης, η Βέρα Κρούσκα, ο Χρήστος Πολίτης και κάποιοι ακόμα, όπως η Κάτια Δανδουλάκη, που κατάλαβε σύντομα τι συνέβαινε, αποτραβήχτηκε και γι’ αυτό είναι και η μόνη που έκανε μεγάλη καριέρα. 

Ο Γιάννης Κατράνης γεννήθηκε στον Αλμυρό Μαγνησίας το 1943 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Αθηνών. Ήταν τόσο όμορφος που οι κοπέλες τον έβλεπαν και τους κοβόταν η ανάσα. Παρ’ όλα αυτά δεν έκανε τίποτα σπουδαίο στο θέατρο και στο σινεμά έπαιξε σε 15 περίπου ταινίες, όλες από το 1970 μέχρι το 1975.  Αναρωτιόμουν, κουβεντιάζοντας σε καλλιτεχνική παρέα, γιατί δεν κατάφερε να γίνει μεγάλος πρωταγωνιστής, και η απάντηση από έναν παλιό σκηνοθέτη, μου τα ξεκαθάρισε όλα: “Σε περιπτώσεις όπως του Κατράνη, μην αναρωτιέσαι. Πάντα φταίει είτε το ταλέντο ή οι

Η συνέχεια εδώ: ...nikosonline.gr