Χρηστος Ζορμπας: Το παιδι απ’ την επαρχια

 
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

Ο Χρήστος Ζορμπάς ήταν ηθοποιός αυτών που λέμε β’ ρόλων, ρόλοι χρήσιμοι τόσο στο σινεμά όσο και στο θέατρο. Από μικρός ήταν ένα παιδί με μεγάλη θέληση και είχε μάθει να δουλεύει σκληρά. Μεγαλώνοντας έγινε ένας ωραίος άντρας, με παρουσιαστικό γνήσιου λαϊκού αρσενικού, γι’ αυτό και έγινε ανάρπαστος από τους σκηνοθέτες της εποχής.

Ήταν πολύ χρήσιμος ηθοποιός για συγκεκριμένους ρόλους, γιατί ήταν καλό παιδί, συνεπής και πάντα διαβασμένος. Ήταν ιδανικός να παίξει τον εργάτη, τον άνθρωπο του υποκόσμου, τον νταβατζή, τον σκληρό και τον βίαιο. Τον βοηθούσε η εμφάνιση του.

Γεννήθηκε σε ένα χωριό της Αλεξανδρούπολης το 1938 και ήρθε στην Αθήνα το 1959, σε ηλικία 31 ετών. Ο ίδιος σε μια συνέντευξη του είχε πει: “Έφυγα από το χωράφι του πατέρα μου και βρέθηκα στην τότε ζούγκλα της Αθήνας, που δεν είχα ξαναπάει ποτέ. Η δραστηριότητα μου ήταν μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Με χαιρέτησε η μάνα μου, αφού με πήγαν με τον αραμπά στο σταθμό, με μια βαλίτσα δεμένη με σπάγκο στα τέσσερα να μη με κλέψουν και με έβαλαν στον μουτζούρη. Στην Αθήνα βρέθηκα σ’ ένα κόσμο αλλιώτικο, μιλούσα με διάλεκτο κι έπρεπε να ξεκινήσω από το μηδέν. Γράφτηκα στην σχολή Σταυράκου, έκανα ορθοφωνία 8 ώρες την ημέρα κι επέμενα για να τα καταφέρω”.

Έπαιξε πολύ στο θέατρο και έκανε επίσης καμιά 50αρια ταινίες και κάποια σίριαλ. Μεταξύ άλλων είχε πάρει μέρος στην…

Η συνέχεια εδώ: ...nikosonline.gr