Καποτε στην Υδρα

 
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

Στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 η Ύδρα “έπαιζε” στα ίσια την Μύκονο σε δημοτικότητα. Ήταν τα δύο νησιά που μάζευαν τον περισσότερο κόσμο, τις περισσότερες διεθνείς προσωπικότητες και είχαν μια απίστευτα μεγάλη δημοσιότητα. Βασιλιάδες, πρίγκιπες, εκατομμυριούχοι, καλλιτέχνες, συγγραφείς, ζωγράφοι, ποιητές, μουσικοί… όλοι – απ’ όλον τον κόσμο – έρχονταν σ’ αυτά τα δύο νησιά.

Καθένα απ’ αυτά τα δύο νησιά πρόσφεραν στους επισκέπτες τους μοναδικές στιγμές ξεγνοιασιάς και ανεμελιάς. Ξυπολυσιά, ρομαντισμό, ήλιο, θάλασσα, καθαρό φαγητό και night life. Η Μύκονος υπερτερούσε στον γυμνισμό, στους hippies και στις παραλίες. Η Ύδρα στους πλούσιους, τους διάσημους και στο ότι δεν είχε αυτοκίνητα.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με την Ύδρα και με όλους τους διάσημους που την επισκέφτηκαν για ταινίες ή για διακοπές.

ΜΑΡΙΝΑ: Αυτή είναι η πρώτη ταινία (1947) που γυρίστηκε στην Ύδρα. Ξεχάστε το “Κορίτσι με τα μαύρα” ή  “Το παιδί και το δελφίνι”.  Ο Αλέκος Σακελλάριος το μακρινό 1947, βγήκε από τα κινηματογραφικά πλατό και έκανε ταινία σε νησί. Μια δραματική και αισθηματική ταινία που έχει άλλη μια πρωτιά. Για πρώτη φορά ο κόσμος είδε παθιασμένο φιλί σε Ελληνική ταινία. Πρωταγωνίστρια ήταν η μεγάλη ντίβα του ελαφρού τραγουδιού Στέλλα Γκρέκα, την οποία πλαισίωναν τρεις σπουδαίοι άντρες ηθοποιοί μας: Λάμπρος Κωνσταντάρας, Δημήτρης Μυράτ και Περικλής Χριστοφορίδης.

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ: Σχεδόν 10 χρόνια μετά τον Αλέκο Σακελλάριο, το 1956, ο Μιχάλης Κακογιάννης έκανε το “Κορίτσι με τα μαύρα” με την Έλλη Λαμπέτη τον Δημήτρη Χορν και με μία μόνο κάμερα. Μια ασπρόμαυρη, μελαγχολική ταινία για ένα κορίτσι πανέμορφο, αγέρωχο και βαθιά πληγωμένο. Εκτός από το πρωταγωνιστικό δίδυμο έπαιζαν ακόμα ο Γιώργος Φούντας, η Ελένη Ζαφειρίου, ο Ανέστης Βλάχος, ο Νότης Περγιάλης, ο Στέφανος Στρατηγός, ο Θανάσης Βέγγος κ.α.

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ: Μετά από παρότρυνση του Βασιλικού ζεύγους Παύλου και Φρειδερίκης, ο Σπύρος Σκούρας, διευθυντής της 20th century Fox τότε, κάνει αυτήν την Χολιγουντιανή ταινία που είναι μια τεράστια διεθνής διαφήμιση της Ελλάδας. Γυρίσματα στην Αθήνα, στους Δελφούς και το μεγαλύτερο μέρος στην Ύδρα. Πρωταγωνιστές η Sofia Loren με τον Allan Land και από Ελληνικής πλευράς ο…

Η συνέχεια εδώ:...nikosonline.gr