Μια ιστορια, η ιδια σε τεσσερις διαφορετικες ταινιες

 
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ 
Πρωτοπόροι παιδί μου παντού. Όταν η Ελλάδα έκανε τα πρώτα της re-make, το Hollywood κοιμόταν όρθιο. Ελάτε να δούμε πως μια ταινία του 1932 – στα σπάργανα του Ελληνικού κινηματογράφου - απέκτησε τρία remake. Ήταν βλέπεις η εποχή που οι ταινίες φουστανέλα ήταν πολύ της μόδας και ο κόσμος τις τιμούσε με το παραπάνω.
 
“Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας” ήταν η πρώτη ομιλούσα ταινία στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη επιτυχία του προπολεμικού ελληνικού κινηματογράφου από πλευράς εισιτηρίων.
 
Οι ταινίες που έγιναν βασιζόταν στο εξαιρετικά δημοφιλές ομώνυμο θεατρικό έργο του Δημήτρη Κορομηλά, ο οποίος το εμπνεύστηκε από το ποίημα του Γιάννη Ζαλοκώστα “Μια βοσκοπούλα αγάπησα” – γι’ αυτό και στο έργο υπάρχει και τραγούδι με τον ίδιο τίτλο. Το έργο ανέβηκε στο θέατρο για πρώτη φορά στις 30 Δεκεμβρίου του 1891 στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η πρώτη έκδοση του έργου σε βιβλίο κυκλοφόρησε το 1900 πάλι στην Κωνσταντινούπολη.
 
Η υπόθεση αφορά καθαρά μια ερωτική ιστορία – ή μάλλον δύο. Στην Ελληνική ύπαιθρο του 19ου αιώνα, ένας μεγαλοτσέλιγκας, ο Μήτρος, όταν ήταν μικρός είχε ερωτευτεί μια κοπέλα που στην συνέχεια την έχασε. Μετά από χρόνια ερωτεύεται την πεντάμορφη Κρουστάλλω, χωρίς όμως να ξέρει πως αυτή είναι ήδη ερωτοχτυπημένη με τον Λιάκο, ένα πάμπτωχο τσοπανόπουλο του οποίου ο Μήτρος παλιότερα έσωσε τη ζωή... Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όταν ο Μήτρος πάει να ζητήσει την Κρουστάλλω από την μάνα της, στο πρόσωπο του η κυρά Στάθαινα αναγνωρίζει τον παιδικό της έρωτα.
 
“Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας” είναι ένα από τα πιο πολυπαιγμένα θεατρικά έργα στην Ελλάδα. Έχει ανέβει περισσότερες από 150 φορές.
 
Σκέψεις για κινηματογραφική μεταφορά του έργου είχαν γίνει ήδη από τα πρώτα βήματα του ελληνικού κινηματογράφου. Πρώτα το 1914, όσο και το 1925. Στην ταινία του 1925, όταν την ετοίμαζαν σκέφτονταν για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους την Κυβέλη και τον Εδμόνδο Φυρστ. Η ταινία δεν έγινε ποτέ. Ελάτε να δούμε τις 4 ταινίες που γυρίστηκαν…
Η συνέχεια εδώ:...nikosonline.gr