Έχουμε και μεγάλους. Ποτέ δεν σταμάτησε αυτός ο τόπος να γεννάει σπουδαίους και μεγάλους. Ζούμε ανάμεσα σε σκουπίδια, σε φτηνούς και σαχλαμάρες, όμως στην Ελλάδα μας δεν κατεβάσαμε ακόμα ρολά. Οι μεγάλοι, οι πολύ σημαντηκοί ναι μεν κρατιούνται στην ακρη, στο περιθώριο, όμως υπάρχουν. Και τη δουλειά τους κάνουν, δηλαδή οι ίδιοι αποτελούν ύλη, υλικό σ' όσους θέλουν να τους εισπράξουν, όσοι βέβαια έχουν την καύλα γνώσης και ζωής. Αυτά τα ολίγα με αφορμή το θάνατο τέτοια μέρα 29 Νοεμβρίου, το 2015, του 95χρονου δημοσιογράφου Κώστα Νίτσου.
Αποπροσανατολίζει την κοινωνική προσφορά και το μεγέθος του Νίτσου το παρελθόν του τόσο στη γερμανική κατοχή, όσο και στη δικτατορία του 1967, όπου επίσης είχε αντιστασιακή δράση. Και το γεγονός ότι είχε βραβευθεί ως δημοσιογράφος με το μετάλλιο τάδε. Αυτά είναι πιο χαμηλά από την προσφορά του στο χώρο της δημοσιογραφίας. Στη φώτο ο Νίτσος διευθυντής της εφημερίδας που έβγαζαν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι στην απεργία τους ενάντια στους ιδιοκτήτες- εκδότες.
Ο Κώστας Νίτσος ήταν από το 1961 ο δημιουργός και εκδότης του περιοδικού «Θεάτρο» στο οποίο «θήτευσε» ως αναγνώστης, μαθητής ακόμα του γυμνασίου, ο αποδυτηριάκιας. Τεράστιο πράμα το «Θέατρο». Υψηλής αξίας πολιτιστική κατάθεση. Μοναδική έκδοση για την Ελλάδα.
«Δεν υπάρχει ελληνικό θέατρο χωρίς ελληνικό έργο». Αυτό έγραφε στο «Θέατρο» με την υπογραφή του ο Κώστας Νίτσος. Ελληνικό θέατρο, μας είπε ο άνθρωπος, είναι το ελληνικό θεατρικό έργο. Το αρχαίο θέατρο, οι τραγωδίες, οι κωμωδίες δεν έμειναν στην αιωνιότητα επειδή είχαν καλό σκηνοθέτη, σκηνογράφο, χορογράφο, συνθέτη, ηθοποιό. Αυτό που έμεινε είναι το θεατρικό κείμενο.
Και σήμερα το ελληνικό θέατρο δεν είναι οι Έλληνες ηθοποιοί, οι Έλληνες επιχειρηματίες αιθουσών, σκηνοθέτες, ενδυματολόγοι. Το έργο είναι. Αυτό είπε ο Νίτσος. Πέρα απ’ αυτό. Με το μηνιαίο «Θέατρο» μας γνώρισε Άλμπυ και Ιονέσκο, Αρτώ και Λόρκα, Στανισλάβσκι και Μπρέχτ.
Ο Κώστας Νίτσος γεννήθηκε το 1920 στην Άρτα και πήγε στη νομική. Πριν από τα 20 του άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος. Για χρόνια διευθυντής της πρώτης σε κυκλοφορία εφημερίδας, τα Νέα, έδωσε χώρο στο καλλιτεχνικό ρεπορτάζ, ιδιαίτερα το θεατρικό. Παντρεύτηκε την ηθοποιό Έφη Ροδίτη.
«Αν δεν υπήρχε ο Νίτσος, τα τραγούδια μου δύσκολα θα έφταναν στον λαό». Το είπε ο Μίκης Θεοδωράκης.
Μεγάλος ο Νίτσος. Όσο αναπνέει ο Παρθενώνας θα γεννιώνται μεγάλοι στο μπουρδέλο.
Διαβαστε ακομα:
ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΕΚΕΙΝΟ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΤΥΘΗΚΕ ΘΗΡΙΟ...