ΣΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΨΑΡΟΧΩΡΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Ο WALT DISNEY

 
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ 
 
Μέσα στην γενική έξαρση της φήμης της Ελλάδας με πολλές ταινίες και λαμπερούς Έλληνες που έκαναν διεθνή καριέρα, ήρθε και ο Walt Disney, αυτή η μυθική προσωπικότητα του κινηματογράφου, ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του Hollywood, για τα γυρίσματα μιας ταινίας που λεγόταν “The Moon Spinners” (αλλιώς “Φεγγαρογνέματα” ή  “Κρόσσια του Φεγγαριού”) και που έκανε διάσημη την Ελούντα. Τότε η Ελούντα ήταν ένα ψαροχώρι που δεν το ήξερε κανείς.
 
Γιατί ο Walt Disney διάλεξε το άγνωστο τότε ψαράδικο λιμανάκι για τα γυρίσματα της ταινίας του; Μα γιατί απλά, το βιβλίο βάση του οποίου θα γινόταν η ταινία του ήταν γραμμένο στην Ελούντα και αφορούσε στην Ελούντα. 
 
Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1963 ήρθε στην Ελλάδα ο Walt Disney, «ο πατέρας του Μίκυ Μάους» όπως τον αποκαλούσαν δημοσιεύματα της εποχής, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Lillian. Την ίδια ημέρα επισκέφθηκε την Ακρόπολη και το βράδυ παρακολούθησε στο Ηρώδειο τη δεύτερη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης υπό τη διεύθυνση του Herbert von Karajan. Ο Disney δήλωνε στις εφημερίδες της εποχής ενθουσιασμένος με την Ελλάδα, έλεγε πόσο πολύ τον είχε γοητεύσει η ελληνική μυθολογία, η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και η προσωπικότητα της Μελίνας Μερκούρη.
 
Μετά από την παραμονή του στην Αθήνα ταξίδεψε μαζί με την σύζυγο του και κάποιους παράγοντες της εταιρίας του για το Ηράκλειο της Κρήτης όπου ήδη είχε στηθεί από τον Ιούλιο το σκηνικό και είχαν ξεκινήσει τα γυρίσματα της νέας ταινίας του στην Ελούντα. Ένα τεράστιο κινηματογραφικό πλατό είχε στηθεί στο χωριό και εκατοντάδες ηθοποιοί, κομπάρσοι και τεχνικοί είχαν πλημμυρίσει όλη την περιοχή. Η ταινία “The Moon Spinners”, επρόκειτο να αλλάξει την τύχη του τόπου και να τον κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο. O Disney και η ομάδα του έμειναν στο πρώτο ξενοδοχείο που έγινε τότε στον Άγιο Νικόλαο, το Minos Beach (η Ελούντα τότε δεν είχε κανένα ξενοδοχείο) και στο βιβλίο επισκεπτών υπάρχει ακόμα η πασίγνωστη υπογραφή του.
 
Στα 1960, σε μία εποχή που οι νέοι ξενιτεύονταν και μπάρκαραν έφτασε στο Ηράκλειο μία κυρία από τη Μεγάλη Βρετανία. Ονομαζόταν…
Η συνέχεια εδώ:...nikosonline.gr