Γιωργος Βογιατζης: Απο τον Ζορμπα μεχρι σημερα

 
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ 

Στα 19 του έπαιξε για πρώτη φορά στο σινεμά, στην ταινία Ζορμπάς (1964) του Μιχάλη Κακογιάννη. Του άρεσε τρελά, τα μάζεψε κι’ έφυγε για Γαλλία και ύστερα στην Ιταλία. 3 χρόνια αργότερα εμφανίστηκε στο σπαγγέτι γουέστερν Killer Kid. Είναι από τις περιπτώσεις που έχει ρίξει πολύ δουλειά χωρίς να κάνει show-off και να περιφέρεται χωρίς να προσέχει την δουλειά του.

Υπήρξαν κάποιοι άλλοι που με πολύ λιγότερη δουλειά, έκαναν “φασαρία” για να φανεί ότι έκαναν καριέρα στο εξωτερικό. Ο Γιώργος Βογιατζής μπορεί να έπαιζε πάντα δεύτερους ρόλους, αλλά και σε μεγάλες παραγωγές συμμετείχε, και με σπουδαίους σκηνοθέτες δούλεψε όπως και με star πρώτου μεγέθους. Ποιος άλλος έχει κάνει ταινία με την Madonna;

Ο Γιώργος Βογιατζής γεννήθηκε 6 Δεκεμβρίου 1945 και μεγάλωσε στην Αθήνα σε μια πολύ μπερδεμένη οικογένεια. Και λέω μπερδεμένη γιατί η οικογένεια της μητέρας του ήταν  Δεξιοί – ο πρώτος εξάδελφος της μητέρας του για να καταλάβετε ήταν αρχηγός της Αστυνομίας και φανατικά βασιλικός. Από την πλευρά του πατέρα του Αριστεροί. Ο Απόστολος Βογιατζής, αδελφός του πατέρα του, ήταν ένας από τους πέντε που είχαν ιδρύσει το ΕΑΜ. Αλλά επί δικτατορίας Παπαδόπουλου έγινε υπουργός Εργασίας.

Από μικρός έδειξε πως ήθελε να γίνει ηθοποιός, παρακολουθούσε και έτρεχε σε γυρίσματα ταινιών για να μπει στο κλίμα. Σε συνεντεύξεις του έχω διαβάσει ότι έτσι, σε ένα τέτοιο γύρισμα, γνώρισε (από μακριά) την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Στα 18 του – πριν καν ενηλικιωθεί - περπατώντας στη Βασιλίσσης Σοφίας είδε στην πόρτα ενός κτιρίου να γράφει “Αλέξης Ζορμπάς”. Μπήκε και ζήτησε δουλειά. Με το που τον είδε ο Κακογιάννης του είπε: “ Κάνουμε δοκιμαστικό και αύριο φεύγεις για Κρήτη. Φέρε τη μάνα σου να υπογράψει”.

Ως φυσικό επακόλουθο, βρέθηκε να σπουδάζει στην κινηματογραφική Σχολή Σταυράκου και στην συνέχεια έφυγε για το Παρίσι για να συνεχίσει τις σπουδές του. Μιλούσε πολύ καλά Αγγλικά και Γαλλικά. Σπούδαζε και περνούσε πολύ φτωχικά, μέχρι που ο ίδιος είχε πει πως στο Παρίσι κάποια στιγμή δεν είχε δεκάρα τσακιστή και είχε να φάει 8 μέρες. Ευτυχώς η Ρένα Βλαχοπούλου, γνωστή της οικογένειά του, μέσω Φίνου, του έστειλε λεφτά για να μπορέσει τουλάχιστον να….

Η συνέχεια εδώ:...nikosonline.gr