ΞΥΠΟΛΗΤΗ, ΧΟΝΤΡΗ ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΛΥΠΗΣ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗΣ

 
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ 

Πως μια γυναίκα κατέρριψε όλα τα στερεότυπα και έγινε παγκόσμια σταρ της μουσικής σε ηλικία 47 ετών; Πως γίνεται αυτό; Ορφανή, πάμφτωχη, από την Αφρική, χωρίς να είναι ωραία και με καλλίγραμμο σώμα τα κατάφερε. Μοναδικά της όπλα η φωνή και η γλυκύτητα της.

Δίσκοι χρυσοί και πλατινένιοι, βραβεία Grammysold out συναυλίες σε όλο τον κόσμο, επιτυχίες στα charts, κι’ όλα αυτά μια κυρία 50αρα, υπέρβαρη, που κάπνιζε ως φουγάρο και τραγουδούσε ξυπόλυτη. Γι’ αυτό και το παρατσούκλι της ήταν “Barefoot Diva” (ξυπόλυτη ντίβα) και επίσης λόγω του είδους της μουσικής που υπηρετούσε, την ονόμασαν “Queen of Morna“.

Η Cesária Évora γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου 1941, και πέθανε πριν δέκα χρόνια, το 2021, σα χθες 17 Δεκεμβρίου. Σε ηλικία 7 ετών έμεινε ορφανή από πατέρα και η μητέρα της αγωνιζόταν να την μεγαλώσει με τα πενιχρά της εισοδήματα που εξασφάλιζε από την εργασία της ως μαγείρισσα. Τελικά, μην μπορώντας να προσφέρει στο παιδί της τα στοιχειώδη, την οδήγησε σε ορφανοτροφείο. Εκεί, στη χορωδία του ιδρύματος εκείνου η μικρή Cesária έμαθε να τραγουδά.

Στα 16 της συνάντησε έναν ναυτικό από το Πράσινο Ακρωτήριο, ο οποίος ονομαζόταν Εντουάρντο. Ήταν ο άνθρωπος που την δίδαξε τα παραδοσιακά μουσικά στιλ των coladeiras και mornas. Τα mornas αποτελούν τραγούδια της λύπης, της μελαγχολίας και της νοσταλγίας. Με αυτά τα εφόδια η μικρή Cesária ξεκίνησε να τραγουδά σε ταβέρνες για ψαράδες, τοπικά μπαρ και ξενοδοχεία. Την εποχή εκείνη άρχισε να γίνεται διάσημη στο νησί της, όμως διεθνώς ήταν άγνωστη.

Πέρα από κάποια γνωστά και παραδοσιακά τραγούδια που έλεγε, της έγραφε και μερικά καινούργια, ο θείος της ο διάσημος μουσικός και τραγουδοποιός, B. Leza. Παρ’ όλο λοιπόν που ο κόσμος την αγαπούσε και πήγαινε να την ακούσει οικονομικά δεν πήγαινε καλά. Όλη η χώρα δεν τα πήγαινε καλά οικονομικά όπως και πολιτικά. Αποφάσισε να…

Η συνέχεια εδώ...nikosonline.gr