Το κοριτσι ολων των ηλικιων

 

Την Μπέτυ Λιβανού την ξέρω από τότε που είμασταν μικροί. Εκείνη δεν με ήξερε, αλλά εγώ την παρακολουθούσα από τα πρώτα της βήματα. Τότε που έκανε κάποιες τηλεοπτικές εκπομπές με τον Νίκο Μαστοράκη. Σε κάποια μάλιστα που γινόταν παρουσία κοινού, είχα πάει (νομίζω ήταν το “Πήτε την αλήθεια” - 1972). Έπαθα ένα μικρό σοκ, όταν άκουσα την φωνή του Νίκου Μαστοράκη από το control να την αποκαλεί Δέσποινα.

Έτσι έψαξα και έμαθα ότι το αληθινό της όνομα ήταν Δέσποινα Τράτα. Από εκείνα τα χρόνια λοιπόν που η σχεδόν 20χρονη Μπέτυ Λιβανού παρουσίαζε παιδικές εκπομπές (Η μικρή μας οικογένεια) και τηλεπαιχνίδια ( Το μυστικό της Colgate, Πήτε την αλήθεια, Candid camera) και είχε σχέση με τον Μαστοράκη, ύστερα στις Ελληνικές ταινίες, στα βραβεία του Φεστιβάλ Αθηνών, μέχρι σήμερα, η όμορφη κοπέλα είναι πάντα συντροφιά μου. Κι’ ας έγινε μητέρα, ας πέρασαν τα χρόνια, ας μεγάλωσε… για μένα πάντα ήταν και είναι “η όμορφη κοπέλα”.

Η Μπέτυ Λιβανού με το πραγματικό όνομα Δέσποινα Τράτα όπως είπαμε, γεννήθηκε στην Ακαδημία Πλάτωνος, στις 9 Ιανουαρίου 1951. Σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν αλλά είχε ήδη κάνει την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση σε ηλικία μόλις 15 ετών. Είχε συμμετάσχει σε ένα ιδιαίτερα τολμηρό εγχείρημα, το κοινωνικό δράμα του Άγγελου Κατσιμητσούλια “Άγγελοι της Αμαρτίας” (1966) με πρωταγωνιστές την Μέμα Σταθοπούλου και τον Θάνο Λειβαδίτη, ενώ το όνομα της δεν αναφερόταν καν στα διαφημιστικά της ταινίας. Εκεί όμως την είδε ο Γιάννης Δαλιανίδης και την “τσίμπησε”.

Περίμενε λίγο να μεγαλώσει το κοριτσάκι, και 5 χρόνια μετά (1971) την έκανε πρωταγωνίστρια στην ταινία “Οι Αμαρτωλοί” στο πλευρό του Χρήστου Νομικού. Βέβαια υπάρχει και μια άλλη εκδοχή που λέει πως, ο ίδιος ο Φίνος την πρόσεξε σε μια διαφήμιση τσιγάρων, την προσέλαβε και πρότεινε στον Δαλιανίδη να την πάρει. Το σίγουρο πάντως είναι πως ο…

Η συνέχεια εδώ:...nikosonline.gr