Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ... ΣΤΡΑΒΟΜΑΡΑΣ

 

Κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου σα σήμερα, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών. Και της «Κοινωνίας της Πληροφορίας». Φοβερά πράγματα. Ο άνθρωπος, ο σημερινός άνθρωπος έφτασε στο δοξαστικό σημείο να πληροφορείται σε μηδέν χρόνο τα πάντα, με συνέπεια να βυθιστεί στο απόλυτο σκοτάδι. Αυτό είναι, επί της ουσίας, το αποτέλεσμα του θριάμβου της πληροφορίας, της ενημέρωσης. Ο κόσμος να μην ξέρει τι του γίνεται. Να έχει καταστεί απροστάτευτο θύμα της υπερπληροφόρησης.

Στις 24 Μαΐου 1844 ο Σάμουελ Μόρς έστειλε το πρώτο μήνυμα τηλεγραφικά από την Ουώσιγκτον στην Βαλτιμόρη και άνοιξε το δρόμο στη νέας εποχής τηλεπικοινωνιακή πραγματικότητα. Σα σήμερα 17 Μαΐου, το 1865, ιδρύθηκε στο Παρίσι η Παγκόσμια Τηλεγραφική Ένωση, με τη συμμετοχή 20 κρατών, μέσα και η Ελλάδα.

Γεννιόνται τα εξής δραματικά ερωτήματα, σήμερα περισσότερο από ποτέ: Πόσο καλύτερος έγινε ο κόσμος, το ίδιο το άτομο, επειδή μετά τον τηλέγραφο μπήκε στο παιχνίδι της επικοινωνίας το τηλέφωνο, το ραδιόφωνο, οι δορυφορικές επαφές, το ίντερνετ. Γνώρισε περισσότερα για τον ίδιον τον εαυτό του ο άνθρωπος; Σε καμιά περίπτωση. Δεν βελτιώθηκε πνευματικά. Απεναντίας, είναι βέβαιο ότι δεν του κάνει καλό να εισπράττει πληροφορίες περιττές, άχρηστες.

Τα media, ιδιαίτερα τα ηλεκτρονικά, είναι η μεγάλη παρέλαση της σαβούρας. Κοπροστάσιο σκέτο. Μπουρδελογίας το ανάγνωσμα. Αντί να φωτίζουν, στραβώνουν τον χρήστη. Η τεχνολογία της πληροφορίας υπηρετεί τη μετακίνηση του ατόμου στις μαύρες τρύπες του διαστήματος.

Διαβαστε ακομα:

ΚΑΝΕ ΜΑΣ ΤΗ ΧΑΡΗ, ΚΥΡΙΕ ΚΑΠΟΥΤΖΙΔΗ...