ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΚΙ ΑΥΤΟΣ, ΑΛΛΗΣ... ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΟΣ

 
Ο ιατρός κάνει λειτούργημα, λένε. Τι θα πει αυτό; Θα πει ότι χάριν της επιστήμης του, της ιατρικής και της προσωπικής του παρέμβασης ο ιατρός είναι σε θέση να σώσει μια ζωή. Να γλυτώσει κάποιον από τον πόνο, τεράστια κι αυτή προσφορά στον άνθρωπο. Πονάς και σου εξαφανίζει τον πόνο, έστω στον απαλύνει μόνο.


Λειτούργημα κάνει και ο ιερεύς. Βεβαίως. Φέρνει έναν φουκαρά πιο κοντά στον Θεό. Του ορθώνει την πίστη, και ο ανθρωπάκος παίρνει δυνάμεις και στανιάρει ψυχολογικά.


Λειτουργός και ο δικαστής, διότι κι αυτός υπηρετεί το καλό. Τιμωρεί τον κακό. Λειτουργός αλλά και επαγγελματίας, βέβαια. Αλλοίμονο. Άλλο αμείβομαι για τις υπηρεσίες μου στο κοινωνικό σύνολο,  άλλο εκμεταλλεύομαι τον ασθενή, τον πιστό, τον αθώο.


Λειτούργημα και η δημοσιογραφία, λένε. Γιατί; Επειδή ο λειτουργός υπηρετεί την ενημέρωση. Επειδή κάνει έλεγχο στην εξουσία. Φωτίζει την αλήθεια με την κριτική. Επειδή ενεργεί σύμφωνα με τις αρχές της ελευθεροτυπίας.


Όταν η δημοσιογραφία λαμογιάρει με τον απατεών, τότε για ποιο... λειτούργημα γίνεται λόγος. Τότε μιλάς για κάτι άλλο. Μιλάς για κατάχρηση εξουσίας, διότι πράγματι τα μήντια ασκούν εξουσία. Όταν τον απατεώνα τον εμφανίζει απατεώνα, τότε το μέσο δείχνει την δύναμή του, την εξουσία του. Και πολύ καλώς. Όπως εξουσία ασκεί το μέσο όταν δεν αφήνει ανυπεράσπιστο τον καθαρό, τον ωφέλιμο στο δημόσιο βίο άνδρα.


Βγαίνει στον αέρα μια αποκάλυψη που θίγει, που προκαλεί ερωτήματα, που αμφισβητεί την ηθική ενός δημοσίου άνδρα. Ποια είναι η υποχρέωση του λειτουργού της δημοσιογραφίας; Όχι, βέβαια, να κάνει την πάπια και να εκμεταλλευτεί την περίπτωση. Δεν σε ξεφωνίζω, κύριε απατεώνα, δεν σε κοπανάω, απεναντίας κάνω το κορόιδο. Δεν κάνω, δηλαδή, χρήση του λειτουργήματος μου, της εξουσίας μου, διότι αποσκοπώ να κονομήσω από σένα, όταν σ' έχουν στριμώξει στα σχοινιά.
 
 
Αυτός δεν είναι λειτουργός δημοσσιογραφίας, είναι άλλης ειδικότητας ''λειτουργός''. Και, μάλιστα χωρίς προσχήματα.
Διαβαστε ακομα:

Ο ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΜΕΝΟΣ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ... ΞΕΦΤΥΛΙΣΜΕΝΟ!