Ο ΜΟΥΡΙΝΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΑ

 
Ο Μουρίνιο γράφει βιβλίο. Το σωστό είναι πως ξαναγράφει βιβλίο. Με ενδιαφέρον ακούγεται. Το άτομο έζησε πολλά, πέτυχε πολλά στη ζωή του και θα ήθελα πάρα πολύ να τα διαβάσω όλα αυτά. Ο κόσμος γνωρίζει την πορεία του διαβολικού Πορτογάλου, σε ποιες ομάδες δούλεψε, ποιους κορυφαίους τίτλους κατέκτησε, όμως έχουν τη χάρη τους τα γνωστά στους πολλούς γεγονότα να φωτιστούν και από τα ''μέσα''. Από τον ίδιο τον πρωταγωνιστή τους. Όταν ήταν στην Τσέλσυ εκδόθηκε βιογραφία του στην Πορτογαλία και έγινε μπεστ σέλερ. Αυτός δεν ενέκρινε το βιβλίο και προσπάθησε - χωρίς επιτυχία - να εμποδίσει την κυκλοφορία του. 
Το 2015 ο Πορτογάλος για την παρτίδα του αναδείχθηκε ''προπονητής του αιώνα''. Δεν είχε μεγάλη καριέρα ποδοσφαιριστή, αλλά προπονητική ολότελα πετυχημένη. Ξεκίνησε το 2000 από την Μπενφίκα και στη συνέχεια σε Πόρτο, Τσέλσυ, Ίντερ, Ρεάλ Μαδρίτης, επιστροφή στην Τσέλσυ, μετά Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ, Ρόμα. Παντρεύτηκε γυναίκα που γεννήθηκε στην Αγκόλα, την Ματίλντα. Η δήλωση του που έμεινε; ''Παρακαλώ, μη με λέτε εγωιστή, πρωταθλητής Ευρώπης είμαι, νομίζω πως είμαι ξεχωριστός (special)''. Εξηντάρης πια ο Ζοζέ Μουρίνο, γεννήθηκε Ιανουάριο του 1963.
Δεν είναι ακριβής η πληροφορία ότι ο Ζοζέ Μουρίνιο γράφει τη βιογραφία του. Δεν θα τη γράψει ο ίδιος. Ένας συγγραφέας, κάποιος έμπειρος δημοσιογράφος θα κληθεί να την γράψει. Το ότι είναι πετυχημένος στη δουλειά του, ακόμα κι αν θεωρείται ο προπονηταράς του αιώνα, αυτό δεν τον κάνει και γραφιά. Άλλη η τέχνη, η μαστοριά το γράψιμο. Μιλάμε για το γράψιμο που «μιλάει», κερδίζει τον αναγνώστη, όχι εκείνα τα κείμενα τα δημοσιογραφικά που αντί να αναδεικνύουν την είδηση, την πνίγουν, την ευνουχίζουν. Είναι ειδικότητα να ξέρεις να περιγράφεις στο χαρτί, να σχολιάζεις, να μεταφέρεις μια συζήτηση. Οι 99 στους εκατό καθηγητές της φιλολογίας - δεν αναφερόμαστε σε αρχιτέκτονες και δικηγόρους, χημικούς και μουσικούς, αλλά σε κατ' εξοχήν ανθρώπους των γραμμάτων, σε φιλόλογους - δεν ξέρουν να γράψουν ως συγγραφείς
Ο Μουρίνιο, λοιπόν, θα στηθεί σε δυο μαγνητόφωνα μπροστά και θα αρχίσει να μιλάει, να μιλάει, να μιλάει, να θυμάται τα πάντα, κι αυτό θα κρατήσει μέρες πολλές. Όλο το υλικό θα το μοντάρει ο γραφιάς και θα το αποδώσει σε κεφάλαια. Μεγάλος ηθοποιός μπορεί να ’ναι κάποιος, σπουδαίος πολιτικός, ανίκητος δικηγόρος, αλλά αν ξεκινήσει ο ίδιος να συγγράψει τα απομνημονεύματά του, δεν θα διαβάζονται σα το νεράκι που βγαίνει από την πηγή.
Διαβαστε ακομα:

Η ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΠΑΜΕΛΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΜΕ ΤΗ... ΣΥΝΤΑΓΗ