ΟΙ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ΤΗΣ SILICON VALLEY ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗΣ

Αμερικανικά Μέσα συνιστούν στους δημοσιογράφους: ''Είναι σημαντικό να αποφύγετε τa fake news (ψεύτικα νέα), που προωθούν ρωσικά ΜΜΕ ή θεωρητικοί συνωμοσίας''.

Πρέπει να εμπιστευόμαστε μόνο αυτά τα αξιόπιστα πρακτορεία ειδήσεων που μας λένε ότι ο νεοφιλελευθερισμός λειτουργεί καλά, ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι απόλυτα υγιής και ότι οι διαδηλώσεις συμβαίνουν μόνο στο Χονγκ Κονγκ και πουθενά αλλού.

Η διαφορά ανάμεσα στα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είναι ότι στα (αμερικανικά) κρατικά μέσα ενημέρωσης η κυβέρνηση ελέγχει τις πληροφορίες που παρέχονται στο κοινό για το τι συμβαίνει στον κόσμο, προκειμένου να αποφευχθεί η πολιτική διαφωνία, ενώ στα δυτικά μέσα ενημέρωσης αυτό γίνεται από τους δισεκατομμυριούχους ιδιοκτήτες τους.

Οποιαδήποτε προσπάθεια κατανόησης του κόσμου που δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι οι εξαιρετικά ισχυροί άνθρωποι διαθέτουν τεράστια ποσά χρημάτων για να χειραγωγήσουν την κατανόησή μας για πως βλέπουν τα γεγονότα, οδηγεί αναγκαστικά σε παραμορφωμένη κοσμοθεωρία.

Για τα αμερικανικά Μέσα, η Ρωσία και η Κίνα έχουν γίνει πλέον απειλή για την ενημέρωση πλέον εντονότερα  από ό,τι ήταν πριν τρία χρόνια. Κοίτα ποιοι μας τα λένε... H προπαγάνδα της αμερικάνικης αυτοκρατορίας.

Για παράδειγμα, όταν το 2016 ξεκίνησε η «συναυλία» για τον Assange, ακόμη και στις ΗΠΑ γνώριζε υποστήριξη. Στη συνέχεια, για τους υποστηρικτές τουTrump ο  Assange έπρεπε να εκδοθεί  «για δικό του καλό» επειδή απείλησε το βαθύ κράτος. Για κάποιους φιλελεύθερους είναι «ρωσικό περιουσιακό στοιχείο». Για τους αριστερούς είναι βιαστής και φασίστας.

Υπάρχει ξεχωριστή αφήγηση για όλους και όλα, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται το Μέσο στο πολιτικό φάσμα. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Υπάρχουν φυσικά και τα λεγόμενα «εναλλακτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης», αλλά πόσοι είναι εκείνοι που τα παρακολουθούν;  Κι ας προσβάλλοντας άλλα στοιχεία εναλλακτικά αποκαλύπτουν όμως αφηγήσεις της CIA ή του CNN - για παράδειγμα-  σχετικά με στοχευμένα έθνη και στοχοποιημένα άτομα κ.λπ.

Αν πραγματικά θέλετε να εμπιστευτείτε εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης, είναι δική σας δουλειά και καθιστάτε τα πράγματα πιο δύσκολα για τις αφηγήσεις των κρατικών.

Είναι ξεκάθαρο πως οι κυρίαρχες δομές εξουσίας είναι διεφθαρμένες πέρα από κάθε δυνατότητα σωτηρίας και η ανθρωπότητα οδηγείται ταυτόχρονα σε μυριάδες κατακλυσμιακές καταστροφές.

Δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ του προσωπικού αγώνα για να πληροφορηθεί κάποιος από την αλήθεια και τον συλλογικό αγώνα για να απελευθερωθεί από την ψευδαίσθηση. Με τον ίδιο τρόπο δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ενός αντισώματος που επιτίθεται σε ένα μεμονωμένο παθογόνο και ολόκληρου του σώματος που αναρρώνει από ασθένεια.

Όποιος θέλει οι ολιγάρχες της Silicon Valley να λογοκρίνουν τη ροή των πληροφοριών με οποιονδήποτε τρόπο, θα καταστεί τελικά ένα  ηλίθιο πειθήνιο όργανό τους.

Ο πόλεμος είναι το χειρότερο πράγμα στον κόσμο. Είναι χειρότερος από την οικονομική αδικία.

Είναι χειρότερος από τα ναρκωτικά.

Είναι χειρότερος από τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, την ομοφοβία και τον σεξισμό.

 Όλα αυτά τα πράγματα είναι κακά. Αλλά ο πόλεμος είναι πάντων χειρότερος.

Οι προτεραιότητες των αριστερών και προοδευτικών θα πρέπει να αντανακλούν σ' αυτό, όπως και οι προτεραιότητες όσων ισχυρίζονται ότι ενδιαφέρονται για τους συνανθρώπους τους. Αλλά πάνε πια όλα αυτά. Ο Trump το ειχε διακηρύξει: Τερματίζω πολέμους!

ΠΗΓΗ ZOUGLA.GR (κείμενο του δημοσιογράφου Κωστή Μπετεινάκη, πριν το θάνατο του)