Ο ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΟΥΛΕΙΜΑΝ

 

Ο Σουλεϊμάν δεν το είχε σε τίποτα να πάρει το κεφάλι κάποιου. Λέμε για τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, που πέρασε στην Ιστορία ως Νομοθέτης, όχι ως Μεγαλοπρεπής όπως τον θέλει η τηλεόραση. Βέβαια. Αδίστακτος ο σπουδαίος σουλτάνος, όμως όχι αιμοσταγής. Μια ζωή πολέμους έκανε, όμως άνθρωπος δίκαιος. Και δίκαιος και νομοθέτης. Μορφωμένος. Και προοδευτικός. Ανέβασε το επίπεδο της δημόσιας ζωής, με τις πράξεις του, με την πολιτεία του. Δεν ήταν παρλαπίπας. Δεν είπε ''Είμαι της προοδευτικής παράταξης, των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων'', όπως είχε κάνει ο Ανδρέας Παπανδρέου, που επί κυβερνήσεων του προόδευσαν, αυξήθηκαν το ναρκωτικό, η πορνεία, η φοροδιαφυγή, τα σκάνδαλα.

Μη ξεφύγουμε. Μη γλιστρήσουμε σ’ άλλο θέμα. Μιλάμε για τον Σουλεϊμάν με αφορμή το γεγονός ότι σα σήμερα στις 26 Απριλίου, το 1532, διασχίζει με τα στρατεύματά του την Ουγγαρία με κατεύθυνση τη Βιέννη. Μάλιστα, κύριε. Για να έχεις μια εξήγηση γιατί σήμερα ο Ερντογάν συμπεριφέρεται ως σουλτάνος στην Ελλάδα και το παίζει νταής στους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών. Στο τσακ δεν κατακτήσαμε την Ευρώπη πριν από 500 χρόνια. σου λέει ο σημερινός σουλτάνος της Τουρκίας.

Κανένας υπουργός της πλάκας δεν σκέπτεται να γυριστεί ένα σήριαλ και να δοξαστεί η Ελλάδα. Εγώ αν ήμουν Έλληνας υπουργός πολιτισμού ποιο σήριαλ θα ήθελα να φτιαχτεί και να προωθηθεί στα ξένα κανάλια; Ο Τούρκος π.χ. αμολάει τον Σουλεϊμάν, και μοσχοπουλάει ακόμα και στην Ελλάδα (φώτο, ο ηθοποιός στο ρόλο του Σουλεϊμάν). Λέω ''ακόμα και στην Ελλάδα'', διότι όσο να’ ναι θα περίμενες να υπήρχε μια …εγκράτεια, μετριοπάθεια στην τηλεθέαση όταν το προϊόν είναι τούρκικο, δηλαδή από μια χώρα που σ’ είχε από κάτω χρόνια τετρακόσα. Στην ελληνικά κανάλια κόβουν εισιτήρια οι τούρκικες σειρές. Μελαγχολικό.

Να φτιαχνόταν, λοιπόν, ένα σήριαλ με πρωταγωνιστή τον Κολοκοτρώνη; Ρωτάω. Μήπως με κεντρικό ήρωα τον αγαπημένο μου Καραϊσκάκη, που τα μπαλάκια του ζύγιζαν 17 οκάδες; Πλούσια η πινακοθήκη των οπλαρχηγών μας το ’21, όμως όσο και να το σενιάρεις το έργο δεν μπορεί να αγνοήσεις την πραγματικότητα, τα 400 χρόνια. Τι να μας πεις; Ότι γέννησες παλληκάρια, Ανδρούτσους και Μιαούληδες; Κι αν τα παλληκάρια εκπροσωπούν μονάχα τους όρχεις τους, το προσωπικό τους γαμώτο, όχι τον λαό σου, που ήταν κότα για αιώνες;

 

Να πας στην αρχαία Ελλάδα; Σκέπτομαι. Να φτιάξεις σήριαλ με Περικλή και Θεμιστοκλή, με τον σατανά τον Αλκιβιάδη. Να βάλεις στο κόλπο τους σοφούς Σωκράτη και Πλάτωνα; Μήπως στον αρχιπολέμαρχο Αλέξανδρο, το μέγιστο της ανθρώπινης Ιστορίας. Μήπως την πέσεις στην Σπάρτη, η οποία παραπέμπει σ' ό,τι πιο προχωρημένο και συνάμα σκοτεινό οργανωμένης κοινωνίας στην Ιστορία από καταβολής.

Πάει πίσω πολύ η δουλειά, με την αρχαιότητα. Εντάξει, θα μας πουν, πριν δυο και διόμισυ χιλιάδες χρόνια είσασταν το Φως του σύμπαντος, όμως, ρε παιδιά, κάτι άλλο πιο …σύγχρονο πιο κοντινό δεν έχετε να επιδείξετε;

 

Κανένα πρόβλημα οι Τούρκοι, επειδή ο Σουλεϊμάν (1494-1556), ο μέγιστος σουλτάνος των Οθωμανών, άμα λάχει να πούμε έφαγε και τον γιο του τον Μουσταφά και τον βεζύρη του, τον Ιμπραήμ πασά, τον Πάργαλη, τον εκ Πάργας. Έπεσε και χριστιανικός δάκτυλος σ’ αυτές τις δολοφονίες, τις έκανε ο σύζυγος της Μιχριμάχ, της κόρης της Χουριέμ, μιας διαβολεμένης γυναίκας από κούνια. Η Μίχριμαχ ήταν χειρώτερη και από τη μάνα της, την Ουκρανέζας Χουριέμ, της οποίας τον πρωκτό λάτρευε ο Σουλεϊμάν.
Διαβαστε ακομα:

Η ΦΟΒΕΡΗ, Η ΤΡΟΜΕΡΗ, Η ΑΚΑΤΑΒΛΗΤΗ ΣΙΡΛΕΥ