ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

 
Ενημερωτική εκπομπή στην τηλεόραση, και δεν σε ενημερώνει. Ψυχαγωγική εκπομπή, και δεν σε διασκεδάζει. Πολιτικό talk - show και το θέαμα είναι η βαβούρα από τους παραμύθηδες με τις παπαριές τους. Δείξε μου έναν Φρέντυ Γερμανό.

- Δεν υπάρχει!

Πως δεν υπάρχει. Υπάρχει, δεν μπορεί να μην υπάρχει. Απλά δεν θα τον βρεις, όσο και να ψάξεις σ' όλα τα κανάλια. Τη βγάζουν στη φτήνεια, και εννοώ στο θέμα ποιότητα. Φτήνεια και σαχλαμάρα. Ένας πρωταθλητισμός καραγκιοζισμού στις δήθεν σατιρικές εκπομπές, στα τηλεπαιχνίδια και στα πρωϊνατζήδικα.

 

Φρέντυ Γερμανός και Γιάννης Διακογιάννης, άλλος άρρωστος βάζελος, ήταν οι δύο γνήσιοι Ευρωπαίοι στα κρατικά κανάλια. Άλλη εποχή. Ο Γερμανός έκανε εκπομπές υποδείγματα. Τι να λέμε! Κανένας άλλος δεν είχε το στυλ του, κανένας άλλος δεν είχε τη σπιρτάδα και την ικανότητα να παρουσιάζει εκπομπές με ήθος και χιούμορ.
Εάν με ρωτήσει κάποιος “Πες μου με μία λέξη ποιος είναι ο Φρέντυ Γερμανός” έχω απάντηση έτοιμη κι εύκολη. Γραφιάς. Για τον πολύ κόσμο η αξέχαστη αυτή τηλεοπτική φιγούρα έχει ταυτιστεί με τις πρώτες δεκαετίες της κρατικής τηλεόρασης και με την ιστορική εκπομπή “Αλάτι και Πιπέρι”. Για το χώρο των εφημερίδων, όμως, απ' όπου ξεκίνησε ως επαγγελματίας ήταν πάντα ένας δημοσιογράφος. Ένας χρονογράφος. Ένας κόλουμνιστ, με απολύτως προσωπικό ύφος.

 

Επιμένω. Ο Φρέντυ είναι πρώτα γραφιάς. Κι αυτό ξεκινάει από την αγάπη, την καύλα για το γράψιμο. Τεράστια και ακόμα ανεξερεύνητη ηδονή. Να κάθεσαι στο γραφείο σου και να γράφεις. Δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, μυθιστόρημα, προσωπικές σου μνήμες, σημειώνεις ό,τι σημειώσεις έρχονται στη σκέψη.

Δεν είναι εκτός πραγματικότητας να πεις ότι ο Φρέντυ Γερμανός γεννήθηκε γραφιάς. Στα 8 του είχε “εκδώσει” εφημερίδα σε 25 αντίτυπα. Έγραφε. Έγραψε. Κυκλοφόρησαν πολλά βιβλία του. Λέγεται, και μάλλον έτσι ήταν, ότι ξεκίνησε τη δημοσιογραφία από τα... φαρμακεία. Είχε την επιμέλεια της στήλης για τα εφημερεύοντα και τα διανυχτερεύοντα φαρμακεία.

Καταγωγή από την Μυτιλήνη ο Γερμανός, βέρος Αθηναίος με αρχοντιά κλασικού αστού. Ευπρεπής, αξιοπρεπής, ο απόλυτα ευγενής. Δεν τον έβλεπες ποτέ στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, πού αλλού, βαζέλος ήταν, με συμπεριφορά “φιλάθλου”.

 

Γραφιάς, λοιπόν. Στα 19 του κέρδισε το Β' βραβείο Διηγήματος Νέων που οργάνωσε στην εφημερίδα Βραδυνή ο θεατρικός κριτικός Μπάμπης Κλάρας, αδελφός του Άρη Βελουχιώτη. Ο Φρέντυ Γερμανός γεννήθηκε Σεπτέμβριο του 1934, και πέθανε στα 65 του χρόνια, στις 21 Μαίου 1999.

Διαβαστε ακομα:

ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΡΑΤΗΣΕ Η ΠΑΝΤΡΙΑ...