66 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕ 231 ΛΕΞΕΙΣ
Το 1949 τέλειωσε ο Εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα. Αυτοί είμαστε. Μπήκανε οι Γερμανοί, μας ξεπάτωσαν στην Κατοχή, έστειλαν δεκαετίες πίσω την πατρίδα μας κι όταν έφυγαν οι κατακτητές πήρε φωτιά ο Εμφύλιος. Ο σκοτωμός Ελλήνων με Έλληνες. Μέχρι που αδελφός κυνηγούσε αδελφό.
Όχι, δεν μιλάμε για μεμονωμένες ιστορίες, αλλά για φαινόμενο. Έλληνες στα όπλα εναντίον Ελλήνων. Το 1922 η Μικρασιατική Καταστροφή, το μέγιστο πλήγμα της Ελλάδος μετά το 1821, και ακολούθησαν ένα σωρό περιπέτειες, φαγωμάρες, δικτατορίες, κινήματα, μέχρι που ηρεμήσαμε κάπως μετά το 1950.
Σα σήμερα, 4 Φεβρουαρίου, το 1950, λίγους μήνες μετά τον Εμφύλιο ιδρύεται από αριστερούς η «Δημοκρατική Παράταξη» που το 1951 θα αποτελέσει το ιστορικό κόμμα ΕΔΑ, την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά.
Τρεις παρατάξεις, η λεγόμενη Δεξιά, η λεγόμενη Κέντρο και η λεγόμενη Αριστερά, όπου για χρόνια παίζανε μπάλα μ’ ένα κόμμα η καθεμιά. Σήμερα το λένε «διάσπαση» επειδή κάποιοι φτιάχνουν προσωπικά κόμματα παραπλήσια στις τρεις «παρατάξεις».
Κάτι τελευταίο για την ΕΔΑ. Το 1958 έγινε αξιωματική αντιπολίτευση με 24,5% και 79 έδρες. Αμέσως η αμερικάνικη πρεσβεία ζήτησε από τον Γεώργιο Παπανδρέου να συνεργαστεί με τον Σοφοκλή Βενιζέλο. Φτιάξανε την Ένωση Κέντρου και ο πατέρας του Ανδρέα ξεκίνησε τον «ανένδοτο αγώνα» κατά του Κωνσταντίνου Καραμανλή της ΕΡΕ.
Ξέρουνε το παιχνίδι οι Αμερικάνοι, που περισσότερο από τους Έλληνες φοβόντουσαν την Αριστερά. Ο Γεώργιος Παπανδρέου, μέγας ρήτορας, το πήρε όλο επάνω του και στις Εκλογές του 1961 η «δημοκρατική» παράταξη πέρασε δεύτερη και επέστρεψε στην τρίτη θέση η ΕΔΑ.
Διαβάστε ακόμα: