ΚΑΘΗΚΙ ΔΙΑΠΡΕΠΕΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

Πολιτικός του 1821 ήταν ο κύριος Ιωάννης Κωλέττης. Μάλιστα, κύριε. Όταν ξεσηκώθηκε η Ελλάδα για να ελευθερωθεί μετά από 400 χρόνια τουρκοκρατίας υπήρχαν πολιτικοί, και τότε . Ένα το κρατούμενο. Ο εν λόγω παληόπουστας ήταν αρχικομματάρχης, ιδρυτής κόμματος που το έλεγε “Της Φουστανέλλας”. Κανονικά το κόμμα του έπρεπε να το λέει “Φέσι με σαρίκι γαλλικό”. Γιατί;

Τρία ήταν τα κόμματα εκείνα τα χρόνια. Το “Γαλλικό”, αυτό της Φουστανέλλας του Κωλέττη, επειδή ο εν λόγω κυκλοφορούσε με τούρκικο φέσι. Το “Αγγλικό κόμμα” του αρχιπράκτορα Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. Και το “Ρώσικο” των καπεταναίων. Μάλιστα, κύριε. Πώς να υπολογίζει ο λαουτζίκος έναν αρχηγό κόμματος αν εκείνος δεν έχει από πίσω του μία μεγάλη ξένη δύναμη; Μία Αγγλία, μία Ρωσία, μία Γαλλία.

Ο Κωλέττης ένα από τα διαπρεπέστερα καθήκια που κυβέρνησαν την Ελλάδα, που έτσι ή αλλοιώς ήταν στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, είναι ο πρώτος κοινοβουλευτικός πρωθυπουργός στην απελευθερωμένη πατρίδα. Ο πρώτος συνταγματικός κυβερνήτης. Ο εκλεγμένος, βεβαίως με νοθεία. Πέθανε σα σήμερα, 31 Αυγούστου, το 1847.

Διάβαζα πιτσιρίκι την εξωσχολική Ιστορία του τόπου μου κι αν τους είχα μπροστά μου κάποια χαμένα κορμιά, όπως τον Κωλέττη, ήμουν έτοιμος να τους σκοτώσω, να αδειάσω όλες τις σφαίρες επάνω τους. Φρικιαστικά πράγματα κάνανε οι άνθρωποι. Ποια Ελλάδα; Μη χάσουν την εξουσία. Μη μείνουν έξω από το παιχνίδι. Όχι να εκδιωχθεί ο Τούρκος κι αυτοί να μείνουν εκτός κόλπου.

Πανούργος ο Κωλέττης, ραδιούργος. Ο αρχιφαύλος. Μέγας ρουσφετάκιας. Το χειρώτερο; Με πουστιές δεν δίσταζε να βάζει λόγια στους καπεταναίους, να σκοτώνονται μεταξύ τους, για να μην ισχυροποιηθούν πολιτικά. Η Ελλάδα αγωνιζότανε ακόμα, το 1824, εναντίον του κατακτητή κι αυτή η χαμούρα, ο Κωλέττης με τους άλλους συμμορίτες έστησαν εμφύλιο πόλεμο! Μωραϊτες κατά Ρουμελιωτών. Παπαφλέσσας κατά Κολοκοτρώνη. Κυβερνητικοί κατά μη κυβερνητικών οπλαρχηγών.

Γεννήθηκε στο γραφικό Συρράκο των Ιωαννίνων ο Κωλέττης, σπούδασε ιατρική στην Πίζα της Ιταλίας, έγινε γιατρός του γιου του Αλή Πασά, του Μουχτάρ, κι εκεί, στην αυλή των Ιωαννίνων πήρε τα πρώτα μαθήματα της δολοπλοκίας.

Διαβάστε ακόμα:

Ναι στη βία, όχι στην αναρχία