ΤΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

 

Το πιο εύκολο για τον Ανδρέα Παπανδρέου ήταν να καταλάβει την πιο προνομιακή θέση στον εξώστη της πολιτικής σκηνής. Πρώτο δυνατό παραμύθι ότι αυτός ηγείται της δημοκρατικής παράταξης, άρα οι αντίπαλοί του, οι νεοδημοκράτες δεν είναι δημοκράτες. Ότι εμείς οι πασόκοι είμαστε οι προοδευτικοί κι εσείς οι συντηρητικοί, η μούχλα.

Από την κομματική ατζέντα της ΝΔ δεν υπήρχε ούτε υποψία ιδεολογικού οπλοστασίου για να αντιμετωπίσουν την χιτλερικού τύπου προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι αυτό το θέμα, όμως. Κάνουμε κουβέντα με αφορμή τη γέννηση σα σήμερα, 5 Φεβρουαρίου, το 1919, του Ανδρέα Παπανδρέου, του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Τα συνθήματα που λανσάριζε το ΠΑΣΟΚ ήταν κατασκευασμένα. Μελετημένα. Και μετά παραδιδόντουσαν στους χούλιγκαν του κινήματος για να ακουστούν ρυθμικά στις προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Όλα τα σουξεδιάρικα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ λειτουργούσαν όχι απλά την αντιπαλότητα, αλλά τον διχασμό. Ένα είδος εμφύλιου πολέμου στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, σλόγκαν απενοχοποιημένα στο όνομα της παραμύθι φούρναρης Αλλαγής. Καραμπινάτα ρατσιστικά συνθήματα.

Για παράδειγμα. “Ανδρέα, προχώρα, σε θέλει όλη η χώρα”. Δηλαδή; Ο ορισμός του ρατσισμού. Δηλαδή; Όποιος δεν είναι με τον Ανδρέα είναι εκτός Ελλάδος. Δεν είναι Έλληνας. Τον αρχηγό τον θέλουν όσοι είναι Έλληνες, όλοι οι άλλοι δεν είναι Έλληνες, δεν νοιώθουν Έλληνες. Όπως και το άλλο. “Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες”. Στους πασόκους, δηλαδή. Όποιος δεν είναι ΠΑΣΟΚ δεν του ανήκει η Ελλάδα. Δεν έχει λόγο για την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα:

Τα κοπρόσκυλα του ΠΑΣΟΚ