ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ

Πηγή: Fosphotos
 

Σαράντα χρόνια “Νέα Δημοκρατία”. Το σκάνδαλο. Να γιορτάζονται τα 40 χρόνια ενός κόμματος που δεν είναι πετυχημένο. Και σκάνδαλο και πρόσκληση. Απέναντι σε μια τέτοια τοποθέτηση, δηλαδή ότι η ΝΔ δεν έχει ανταποκριθεί πολιτικά σ' όλα όσα έχει υποσχεθεί, θα μου πει κάποιος, και θα έχει πέρα για πέρα δίκαιο, ότι δεν υπάρχει κόμμα πετυχημένο. Συμφωνώ.

Ακόμα και τα κόμματα που δεν κυβέρνησαν, κρίνονται κι αυτά. Λόγο ύπαρξης στη δημοκρατία έχουν και τα λεγόμενα μικρά κόμματα. Τι γίνεται, όμως; Όταν οι κυβερνήσεις, δηλαδή τα κόμματα που φτιάχνουν κυβερνήσεις, δεν πάνε καλά, τότε παίρνουν πόντους τα μικρά κόμματα. Τότε φυτρώνουν από το πουθενά νέα κόμματα.

Για παράδειγμα. Από τα έξι κόμματα της Βουλής, τα τρία είναι νέα, εντελώς φρέσκα. Έκαναν μπάσιμο στις εκλογές του 2012 για πρώτη φορά Χρυσή Αυγή, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Δημάρ. Νέος, νεότατος είναι και ο Σύριζα, που πρόσφατα μετονομάστηκε έτσι και είναι η συνέχεια του Συνασπισμού που φτιάχτηκε 25 χρόνια πριν. Το ίδιο και το Ποτάμι, που ακόμα δεν μετρήθηκε σε βουλευτικές εκλογές κι όμως, σε τόσο λίγο διάστημα, παίζει ρόλο πρωταγωνιστικό.

Λέγαμε για τα 40 χρόνια της ΝΔ. Αν πέτυχε σ’ ένα, σε εννιά έχει αποτύχει. Δεν κατάλαβα. Ένα κόμμα απέναντι στην Ιστορία δεν κρίνεται με πόσες νίκες έχει στις εκλογές. Δεν πάει έτσι.

Η Ελλάδα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πήρε την κατηφόρα. Δεν θυμάμαι κανένα Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή να έλεγε προεκλογικά: “Ψηφίστε με και να είστε σίγουροι ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα το αυξήσω”.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν επιτυχημένο το κόμμα. Επειδή υλοποίησε το στόχο του, τη δέσμευση ότι επί κυβερνήσεως του θα καταφέρουμε να χρωστάμε περισσότερα στους δανειστές.

Αν δεχθούμε ότι το ΠΑΣΟΚ φταίει για τη χρεοκοπία της Ελλάδος, τότε πάλι η ΝΔ είναι υπόλογη απέναντι της Ιστορίας. Επειδή σαν αντιπολίτευση δεν είχε καταφέρει να πείσει τον κόσμο να σταματήσει να εμπιστεύεται το ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε ακόμα:

Αντί να πάρουν στο ψιλό τον Αδωνη