ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΗΜΑ
Η απόφαση να γίνει το Δεκέμβριο η ψηφοφορία για τον πρόεδρο φαίνεται να είναι περισσότερο προιόν οργής και θυμού παρά καταστάλαγμα ψυχρής πολιτικής λογικής.
Τόσον ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τη στάση των εταίρων και της αντιπολίτευσης, και η απόφαση τους να τα παίξουν κορώνα – γράμματα εμπεριέχει το μήνυμα τώρα θα δείτε τι θα πάθετε.
Αυτό άφησε να εννοηθεί ο Βενιζέλος στην εκπομπή Ανατροπή καλώντας όλους, αντιπολίτευση, ανεξάρτητους βουλευτές και πολίτες, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και προβλέποντας βδύσκολες ώρες κυρίως κατά την προεκλογική περίοδο, αν φυσικά πάμε σε βουλευτικές εκλογές, που δεν θα υπάρχει σταθερή κυβέρνηση.
Όταν προ 10ημέρου η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξη της στον Σκάι και μετά από πολιτική αγρανάπαυση μηνών, πρότεινε επίσπευση της προεδρικής εκλογής κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου έγιναν έξω φρενών. Αλλά ούτε ο πρωθυπουργός ήθελε να γίνει συζήτηση γι αυτό. Όμως, η πρώην υπουργός επέμεινε.
Η Βουλή, τόνισε η κ. Μπακογιάννη σε άλλη συνέντευξη της, πρέπει να μην κλείσει τα Χριστούγεννα για να εκλέξει μέσα στο Δεκέμβριο νέο πρόεδρο. Την ίδια περίοδο, φούντωναν οι φήμες ότι ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα σε αλλεπάλληλες συναντήσεις του, εν μέσω γευμάτων και δείπνων, με εκδότες και δημοσιογράφους, δεν έκρυβε τον προβληματισμό του για το πολιτικό αδιέξοδο. Ο ξένος παράγων ανησυχούσε για το μέλλον των σχέσεων της χώρας μας με τους δανειστές της, κυρίως επειδή δεν έβλεπε κανένα σημάδι συνεργασίας ανάμεσα στον Σαμαρά και τον Τσίπρα. Ούτε τώρα προεκλογικά ούτε μετεκλογικά.
Ορισμένοι είπαν ότι πρόκειται για ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, αλλά η συζήτηση σταμάτησε εκεί, καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου βρισκόταν, έδειξε ότι η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα. Ούτε λίγο ούτε πολύ έκανε λόγο για εκλογές κι αυτό το επανέλαβε και στην Αθήνα, έχοντας ενημερώσει προηγουμένως τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και πρωτίστως τους Μέρκελ, Γιούνκερ και Μοσκοβισί, για την προεδρική εκλογή. Άρωμα Ευρώπης είχε και η επιλογή του Σταύρου Δήμα, ο οποίος είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις στον γερμανικό παράγοντα ως κοινοτικός επίτροπος για το περιβάλλον. Στη λίστα των υποψηφίων προέδρων είχε συμπεριληφθεί και ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Π. Πικραμένος, επίσης πολύ συμπαθής στο Βερολίνο.
Διαβάστε ακόμα: