ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΡΙΞΕ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

Όπως έχουν τα πράγματα στη Δημοκρατία, ένας απλός βουλευτής, μορφωμένος ή αμόρφωτος, κηπουρός στην αυλή του αρχηγού η αυθεντία στον τομέα του, αυτό δεν έχει σημασία, είναι αρκετός για να αλλάξει τον ρουν της ιστορίας.

Η ιστορία δεν θα ρωτήσει κανέναν για την ποιότητα της 180ης ψήφου που θα πέσει, αν πέσει φυσικά, στην ψηφοφορία για τον πρόεδρο. Θα της είναι αρκετό το γεγονός ότι έπεσε και τιμή και δόξα η μια μεγάλη μούντζα σε όποιον την έριξε.

Γιώργος Συμπιλίδης και Θεόδωρος Κατσίκης. Παρότι απλοί βουλευτές έγραψαν ιστορία στην πολιτική.

Ο πρώτος το 1993 έριξε μια ολόκληρη κυβέρνηση, την κυβέρνηση Μητσοτάκη, στην οποία, προ τριετίας ο δεύτερος ως βουλευτής της ΔΗΑΝΑ είχε δώσει την πλειοψηφία σαν ο 151ος βουλευτής..

Ο Κατσίκης, μαζί με τους δύο ανεξάρτητους Μουσουλμάνους βουλευτές, συνέβαλε με τη ψήφο του και στην εκλογή το 1990 του Κ. Καραμανλή με 153 ψήφους στην προεδρία της Δημοκρατίας. Επανεξελέγη με τη ΝΔ το 1996, το 2000 και το 2004, αλλά ουδέποτε έγινε υπουργός.

Στάσιμος πολιτικά έμεινε και ο Συμπιλίδης που δεν επανεξελέγη στη Βουλή, ενώ η υψηλότερη θέση που του προσφέρθηκε ήταν η γενική γραμματεία στην ΠΟΛΑΝ του Αντώνη Σαμαρά που ύστερα από λίγο διαλύθηκε, ενώ ουδέποτε ο σημερινός πρωθυπουργός τον κάλεσε στη Νέα Δημοκρατία.

Ιστορική και καθοριστική πολιτική πράξη ήταν και η ψήφος, 180η κι αυτή, του Γιάννη Αλευρά για τον πρόεδρο το 1985.

Ο Αλευράς ψήφισε ενώ ως πρόεδρος της Βουλής προήδρευε της Δημοκρατίας μετά την παραίτηση Καραμανλή, πράξη που κορυφαίοι συνταγματολόγοι όπως οι Μάνεσης και Τσάτσος είχαν κρίνει αντισυνταγματική.

Η ίδια ψηφοφορία επικρίθηκε ως αντικανονική και για ένα ακόμη λόγο. Ο προεδρεύων της Βουλής είχε διανείμει ψηφοδέλτια με το όνομα του υποψηφίου να είναι έγχρωμο, προκαλώντας έκρηξη οργής από την αντιπολίτευση.

Ήταν η τρίτη ψηφοφορία, στην οποία αν ο Χρήστος Σαρτζετάκης δεν συγκέντρωνε 180 ψήφους, η χώρα θα πήγαινε σε εκλογές.

Διαβάστε ακόμα:

«Εγραψαν» κανονικά τον Παπούλια