ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΨΗΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

 

Ένας πρωθυπουργός, ένας αντιπρόεδρος κυβέρνησης και αρχηγός κόμματος, ένας υποψήφιος πρόεδρος Δημοκρατίας και ένας πρώην πρωθυπουργός έσπασαν όλα τα ρεκόρ τηλεφωνικής συνομιλίας τις τελευταίες ημέρες. Όχι, όμως για τα «χρόνια πολλά», όπως θα υπέθετε κανείς, αλλά για τους δικούς του ο καθένας λόγους.

Ο Αντώνης Σαμαράς έπαιζε την τελευταία ζαριά του για να βγάλει πρόεδρο και αντί για την Πύλο, όπως το συνήθιζε, πέρασε τα Χριστούγεννα στο σπίτι του στην Κηφισιά, όπου πήραν φωτιά τα τηλέφωνα. Αποδέκτες των μηνυμάτων του οι ανεξάρτητοι της Βουλής, ορισμένοι από τους οποίους έχουν μιλήσει μαζύ του τουλάχιστον πέντε φορές το τελευταίο 10ήμερο.

Κλήση από τον πρωθυπουργό δέχθηκε και βουλευτίνα που σε προηγούμενη συνομιλία τους, είχε απορρίψει πρόταση του να τα πουν από κοντά.

Το Μαξίμου είχε λοκάρει από την αρχή τους Καπερνάρο, Ανδρουλάκη, Πολύδωρα, Τατσόπουλο, Γιαταγάνα και Μουτσινά από το χώρο των ανεξαρτήτων, τους Τσούκαλη, Ψύρρα και Φούντα από τη ΔΗΜΑΡ, και τις κυρίες Κόλλια και Κουντουρά από τους ανεξάρτητους Έλληνες.

Με ένα τηλέφωνο στο αυτί πέρασε τα Χριστούγεννα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αυτός γιατί είχε να αντιμετωπίσει και την... «λαίλαπα Γιώργος». Το στρατηγείο του χοντρού είχε στηθεί στην εκλογική του περιφέρεια, τη Θεσσαλονίκη. Το ένα τρίτο των τηλεφωνικών επαφών του είχαν σαν αντικείμενο την προεδρική εκλογή, το άλλο ένα τρίτο τους άμεσους συνεργάτες του εν όψει πιθανών εκλογών και το άλλο τρίτο όσους αλλοιθωρίζουν προς την πλευρά Παπανδρέου.

Πολλά τα τηλεφωνήματα του Σταύρου Δήμα προς υποψηφίους ψηφοφόρους του, δηλαδή τους ανεξάρτητους βουλευτές, πράγμα πρωτόγνωρο στα χρονικά των προεδρικών εκλογών, από τον ίδιο τον υποψήφιο πρόεδρο.

Στο παρελθόν δεν υπήρχε προεκλογική περίοδος για την εκλογή προέδρου, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωνε το όνομα του υποψηφίου μόλις ελάχιστες ημέρες πριν από την εκλογή του, όταν είχε εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος αριθμός των βουλευτών.

Καλός πελάτης των εταιρειών τηλεφωνίας αποδείχθηκε και ο Παπανδρέου, με συνεχείς κλήσεις σε πρώην συνεργάτες του στο ΠΑΣΟΚ. Το τηλεφώνημα στην Φώφη Γεννηματά, ανήμερα των Χριστουγέννων κράτησε 25 λεπτά. Άρχισε με τα «χρόνια πολλά», συνεχίστηκε με μία πολιτική ανάλυση και ύστερα έφτασε στο ψητό, την ίδρυση νέου κόμματος.

Διαβάστε ακόμα:

Οι γυναίκες που έφτυσαν τον Γιωργάκη