ΣΦΑΓΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Διαγραφές βουλευτών, παραιτήσεις, ορισμένες φορές με εγκατάλειψη της πολιτικής καριέρας, αποτυχία στις εκλογές. Είναι η μία όψη των μεταλλάξεων σε επίπεδο βουλευτών λόγω μνημονίων. Η άλλη όψη έχει σχέση με τις αλλαγές στα κόμματα, από τα οποία άλλα συρρικνώθηκαν μέχρι εξαφάνισης, άλλα εξαυλώθηκαν και άλλα διαλύθηκαν.
Η σφαγή αρχίζει στις 6 Μαΐου 2010 όταν τρεις από τους 160 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αρνούνται να ψηφίσουν το πρώτο μνημόνιο. Οι Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα και Βασίλης Οικονόμου δηλώνουν «παρών» και ο Γιώργος Παπανδρέου τους διαγράφει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.
Την ίδια τύχη, διαγραφή από την Κ.Ο. και εν συνεχεία και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, είχε και η Ντούρα Μπακογιάννη, η οποία σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή του κόμματος υπερψήφισε επί της αρχής το μνημόνιο.
Λίγους μήνες μετά, το Σεπτέμβριο, με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι τρεις διαγραφέντες από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ διαγράφονται και από το κόμμα, καθώς στηρίζουν «αντάρτες» υποψήφιους.
Ο κ. Δημαράς μάλιστα είχε κατέλθει υποψήφιος περιφερειάρχης στην Αττική κόντρα στον επίσημο υποψήφιο Γιάννη Σγουρό. Την ίδια τύχη είχε και ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος ήταν υποψήφιος με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι διαγραφές συνεχίστηκαν στις 9 Δεκεμβρίου 2010 με την αποπομπή του Βαγγέλη Παπαχρήστου από το ΠΑΣΟΚ, επειδή δεν ψήφισε το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ. Έτσι το κυβερνών κόμμα έμεινε με 156 βουλευτές.
Έκτοτε το λεπίδι των αρχηγών δουλεύει ασταμάτητα:
14 Ιουνίου 2011: Ανεξαρτητοποιείται ο Γιώργος Λιάνης, το ΠΑΣΟΚ μένει με 155.
16 Ιουνίου 2011: Παραιτούνται οι Γιώργος Φλωρίδης και Έκτωρ Νασιώκας.
25 Αυγούστου 2011: Παραιτείται από αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης ο Χάρης Παμπούκης.
17 Οκτωβρίου 2011: Παραιτείται ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Θωμάς Ρομπόπουλος. Τη θέση του καταλαμβάνει η Βούλα Τεκτονίδου.
20 Οκτωβρίου 2011: Ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο. Υπερψηφίζει επί της αρχής η Λούκα Κατσέλη, αλλά καταψηφίζει το άρθρο 37 και διαγράφεται από την Κ.Ο. Το ΠΑΣΟΚ μένει με 153.
1 Νοεμβρίου 2011: Ανεξαρτητοποιείται η Μιλένα Αποστολάκη, διαφωνώντας με την εξαγγελία Παπανδρέου για δημοψήφισμα.
4 Νοεμβρίου 2011: Η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης. Υπέρ ψηφίζει και η Λούκα Κατσέλη, που επανεντάσσεται στην Κ.Ο.
11 Νοεμβρίου 2011: Ορκίζεται η κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου.
9 Φεβρουαρίου 2012: Παραιτείται ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Κουτσούκος.
10 Φεβρουαρίου 2012: Παραιτούνται η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακούλου, οι υπουργοί του ΛΑΟΣ που συμμετείχαν στην κυβέρνηση αλλά και ο Παύλος Στασινός από τη βουλευτική έδρα του ΠΑΣΟΚ στην Άρτα.
11 Φεβρουαρίου 2012: Παραιτούνται της βουλευτικής έδρας οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Π. Ζούνη και Δ. Βαρβαρίγος.
12 Φεβρουαρίου 2012: Συζητείται στη Βουλή το μνημόνιο δύο. Παραιτείται ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Λέγκας.
Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου
13 Φεβρουαρίου 2012: Υπερψηφίζεται με 199 ψήφους το μνημόνιο δύο. Διαφωνούν και διαγράφονται 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και 21 της ΝΔ. Υπερψηφίζουν και διαγράφονται από το ΛΑΟΣ οι Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης. Παραιτούνται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μάγια Τσόκλη και Αργύρης Λαφαζάνης.
21 Ιουνίου 2012: Ορκίζεται η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.
3 Αυγούστου 2012: Διαγράφεται από τη ΝΔ ο Νίκος Νικολόπουλος. Νωρίτερα, στις 9 Ιουλίου, είχε παραιτηθεί από υφυπουργός.
22 Οκτωβρίου 2012: Διαγράφεται από την Κ.Ο. της ΝΔ ο βουλευτής Φθιώτιδας Νίκος Σταυρογιάννης. Η ΝΔ μένει με 127.
Οι κοσμογονικές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο συνεχίστηκαν στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2012, όταν δεκάδες βουλευτές έμειναν εκτός Βουλής και κόμματα όπως αυτό της Ντόρας Μπακογιάννη και η Κοινωνική Συμμαχία των Λούκας Κατσέλη και Χ. Καστανίδη έσβησαν από τον κοινοβουλευτικό χάρτη η εξαυλώθηκαν. Απεναντίας εισήλθαν με αξιώσεις στο πολιτικό σκηνικό η ΔΗΜΑΡ, που στη συνέχεια επίσης εξαυλώθηκε και οι ΑΝΕΛ που σήμερα δίνουν μάχη επιβίωσης. Λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης Σαμαρά σημειώθηκε η πρώτη απώλεια με την παραίτηση του υφυπουργού Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος στις 3 Αυγούστου διαγράφηκε και από το κόμμα εξαιτίας προσβλητικών σχολίων του στο twitter.
Διαβάστε ακόμα: