Η «ΑΝΑΡΜΟΣΤΗ ΣΧΕΣΗ» ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Τι κρύβει η ανάρμοστη, σύμφωνα με ρεμπουμπλικάνους γερουσιαστές, σχέση Ομπάμα - Τσίπρα και πόσο πειστικός είναι ο Αμερικανός πρόεδρος στη δήλωσή του ότι είναι στο πλευρό της Ελλάδας.

Κατ' αρχήν η δήλωση δεν μπορείς να στύβεις άλλο μια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση είναι ένα ακόμη αυστηρό μήνυμα των Αμερικανών προς τη Μέρκελ να μην επιμείνει άλλο στην πολιτική της λιτότητας. Οι πέραν του Ατλαντικού θεωρούν επικίνδυνη για την ευρωπαική ενοποίηση την εμμονή αυτή της Γερμανίας και της το θυμίζουν σε κάθε ευκαιρία.

Παρεμφερής σε περιεχόμενο, αλλά όχι και σε έμφαση, ήταν και η δήλωση που είχε κάνει ο Ομπάμα στις 8 Αυγούστου 2013, λίγο μετά τη συνάντηση του με τον Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον.

«Δεν μπορούμε να πάμε μονοδιάστατα στη λιτότητα. Πρέπει εκτός από τη δημοσιονομική προσαρμογή να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας» τόνισε. Δύσκολα θα διέκρινε κανείς σε τι βοήθησε την Ελλάδα η τοποθέτηση αυτή του πλανητάρχη. Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους η συνδρομή των ΗΠΑ αναμένεται να είναι πιο χειροπιαστή αυτή τη φορά, παρότι ο Ομπάμα βάλλεται από τους αντιπάλους του. Ορισμένοι, μάλιστα κάνουν λόγο για ανάρμοστη σχέση με τον Τσίπρα, ο οποίος μέχρι πρότινος κατάγγελνε τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, αμφισβητεί το ΝΑΤΟ και κοιτάζει προς τη Ρωσία και το Ιράν.

Ο Ομπάμα τα θεωρεί υπερβολές και εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι ο διαμεσολαβητικός ρόλος που μπορεί να παίξει ο Τσίπρας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις δύσκολες χώρες της Μ. Ανατολής, καθώς τα ζητήματα της τρομοκρατίας εξακολουθούν να είναι από τα βασικά της εξωτερικής του πολιτικής.

Από την άλλη πλευρά, οι εγκέφαλοι του Λευκού Οίκου εκτιμούν τον Έλληνα πρωθυπουργό ως μία ενδιαφέρουσα προσωπικότητα που θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στις νέες ισορροπίες στην ευρωπαική ήπειρο.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί νευρίασε ο Ντάισελμπλουμ με τον Βαρουφάκη