ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ Η ΚΑΚΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

πηγή: Fosphotos
 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Ποτέ δεν κατάλαβα το νόημα της φράσης ο τάδε ήταν καλός Πρόεδρος. Και το λέω αυτό γιατί ξέρω ότι είναι τόσο στενά τα περιθώρια δράσης του ανωτάτου άρχοντα που δεν έχει περιθώριο ούτε να είναι καλός ούτε να είναι κακός.

Αλήθεια πως μπορεί να κριθεί και να αξιολογηθεί ένας πρόεδρος, όταν σύμφωνα με το άρθρο 35 του Συντάγματος, καμία πράξη του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν ισχύει ούτε εκτελείται χωρίς την προσυπογραφή του αρμόδιου υπουργού. Ακόμη και στις περιπτώσεις που μπορεί ο πρόεδρος να δράσει χωρίς τον κολαούζο υπουργό δίπλα του, τα νομικά όρια είναι τόσο περιοριστικά που ας έλειπε. Λέει για παράδειγμα το Σύνταγμα ότι ο πρόεδρος διορίζει τον πρωθυπουργό. Τυπικότατη διαδικασία. Ο Πρόεδρος της Βουλής τον ενημερώνει για τη δύναμη των κομμάτων στις εκλογές και ο πρόεδρος, καλός ή κακός δεν έχει σημασία, διορίζει εκείνον που πλειοψήφισε. Σιγά τα λάχανα.

Το Σύνταγμα λέει επίσης ότι ο πρόεδρος κηρύσσει πόλεμο, συνομολογεί συνθήκες ειρήνης και άλλα τέτοια βαρύγδουπα. Η αρμοδιότητα είναι εντελώς τυπική και ασκείται από την κυβέρνηση. Εδώ δεν του επιτρέπουν να κάνει διάγγελμα χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης, θα τον άφηναν να κάνει πόλεμο; Αστεία πράγματα. Λέει για το θέμα αυτό το Σύνταγμα.΄

«Σε εντελώς εξαιρετικές περιστάσεις μπορεί να απευθύνει προς το λαό διαγγέλματα, έπειτα από σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού. Tα διαγγέλματα προσυπογράφονται από τον πρωθυπουργό και δημοσιεύονται στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως». Πάντως από το ασφυκτικό μαν-του μαν της κυβέρνησης στον Πρόεδρο έχει ξεφύγει κάτι πολύ …σημαντικό.

«Ο Πρόεδρος, λέει το Σύνταγμα, χορηγεί τα διαπιστευτήρια γράμματα στους διπλωματικούς αντιπροσώπους της χώρας στα ξένα κράτη και δέχεται τα διαπιστευτήρια γράμματα των ξένων διπλωματικών αντιπροσώπων». Μία πενταετία γεμάτη πλήξη, πιστέψτε με.

Διαβάστε ακόμα:

Κωλομπαρίστικα το όνομα αυτού Παυλόπουλος