ΠΩΣ ΤΗΝ ΕΣΤΗΣΑΝ ΣΕ ΑΒΡΑΜΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΤΣΙΠΡΑΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Αν οι ευχές των ιεραρχών άνοιξαν το δρόμο του Τσίπρα προς τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, οι σχέσεις του με την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ ήταν το κλειδί για τη διείσδυση του στο χώρο της κεντροδεξιάς. Οι αρραβώνες έγιναν το 2013 στο Μέγαρο Μουσικής, όπου ό τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για τις παρακαταθήκες του αείμνηστου ηγέτη της ΝΔ. Ο γάμος έγινε με την προώθηση στο ανώτατο αξίωμα της Πολιτείας του Προκόπη Παυλόπουλου ενός από τους στενότερους συνεργάτες των Καραμανλήδων.

Κατά την ομιλία του, στο Μέγαρο Μουσικής, ο Τσίπρας είχε κλείσει πολλές φορές το μάτι στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους. Στην ειδική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 15 ετών από το θάνατο του ιδρυτή της ΝΔ, είπε μεταξύ άλλων: «Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζουν ξεχωριστές προσωπικότητες στην ιστορία. Μια τέτοια ήταν και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μεγάλος πολιτικός του αντίπαλος, Χαρίλαος Φλωράκης, τον είχε χαρακτηρίσει ηγέτη της τάξης του. Η αναγνώριση από τον πολιτικό σου αντίπαλο έχει πάντα μεγαλύτερη αξία».

Ανέφερε επίσης: «Είναι ο πολιτικός που κατάφερε μια σπάνια πολιτική υπέρβαση. Να υπερβεί τα ασφυκτικά όρια στη χώρα, με τον εμφύλιο πόλεμο και τους ξένους προστάτες».

Μετεκλογικά το πρώτο σήμα ήρθε από τον Κώστα Καραμανλή που σε πείσμα του Αντώνη Σαμαρά που έκανε λόγο για αριστερή παρένθεση, ο πρώην πρωθυπουργός ήταν πολύ σαφής στην πρόβλεψη του. Ο Τσίπρας ήρθε για να μείνει, είπε σε συνεργάτες του. Δεν πέρασαν πολλές μέρες και ο πρωθυπουργός έστελνε το δικό του μήνυμα, προτείνοντας στον Κ. Καραμανλή το ανώτατο αξίωμα της Πολιτείας.

Ο πρώην πρωθυπουργός ούτε καν το σκέφθηκε, θα ήταν αφελής, όμως όποιος πιστεύει ότι η προώθηση του Π. Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας έγινε χωρίς τη δική του συγκατάθεση. Από την άποψη αυτή, το άδειασμα του Δ. Αβραμόπουλου από τον Α.Τσίπρα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο. Ο πρωθυπουργός είχε οριστικοποιήσει την επιλογή του, αλλά συνέχιζε να δίνει ελπίδες στον Έλληνα Επίτροπο. Αν ισχύει αυτό το σενάριο, ίσως να μην έχουν βάση οι αντιδράσεις Λαφαζάνη πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η υπαναχώρηση Τσίπρα.

Είναι άγνωστο αν θα συναντηθούν κάποτε στο μέλλον οι δρόμοι του πρωθυπουργού και του Κ. Καραμανλή που πρόσφατα εκδήλωσαν άλλο ένα σημείο συμφωνίας τους, εκτός από τον θαυμασμό τους για τον Α. Παπανδρέου. Στην ψηφοφορία για τον πρόεδρο ο Καραμανλής εμφανίστηκε χωρίς γραβάτα. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του κεντροδεξιού πρώην ηγέτη να κλείσει το μάτι την ηγέτη της Αριστεράς.

Διαβάστε ακόμα:

Η αλεπού των Βρυξελλών είναι με την Ελλάδα