ΠΡΟΒΕΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
του Ανειδίκευτου Συνεργάτη
Με δοκιμαστικές ψηφοφορίες μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτώn, Αθήνα και Βερολίνο προσπαθούν να ξεπεράσουν το σκόπελο των εσωκομματικών αντιδράσεων για την υπερψήφιση της συμφωνίας στο Γιουρογκρούπ. Η διαδικασία αυτή δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουν γνώμη οι αντιρρησίες πριν από τις κρίσιμες ψηφοφορίες στα εθνικά κοινοβούλια. Η πρώτη πρόβα έγινε την Τετάρτη στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι βουλευτές στήριξαν την κυβέρνηση, αλλά πέντε είπαν «όχι», τρία λευκό και άλλοι 20-22 διατύπωσαν σοβαρές επιφυλάξεις. Κατά ψήφισε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και λευκό ο υπουργός Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.
«Πρέπει να έλθει η συμφωνία στη Βουλή... Εγώ θα ψήφιζα ‘παρών’ γιατί ακόμη δεν έχω μελετήσει τη λίστα Βαρουφάκη», δήλωσε το πρωί η βουλευτής Ραχήλ Μακρή. Το πρωί της Πέμπτης έγινε η δεύτερη πρόβα, αυτή τη φορά στο Βερολίνο, όπου θετικά ήταν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των Κ.Ο. Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών.
Ήδη από την Τρίτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκίνησε έναν «μαραθώνιο» επαφών με τους Γερμανούς βουλευτές προκειμένου να τους εξηγήσει τη συμφωνία με την Ελλάδα αλλά και να τους πείσει να ψηφίσουν υπέρ. Αρχικά, ο υπουργός Οικονομικών είχε εισπράξει την ανησυχία και τις επιφυλάξεις πολλών βουλευτών, κυρίως ως προς τη βούληση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει στην πράξη τα συμφωνηθέντα.
Το επιχείρημα που ακούστηκε συχνά ήταν ότι και στο παρελθόν προηγούμενες κυβερνήσεις στην Αθήνα έδωσαν υποσχέσεις, τις οποίες στη συνέχεια δεν τήρησαν. Άλλοι βουλευτές πάλι του επισήμαναν τον κίνδυνο αριστερής στροφής και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, σε περίπτωση που γίνουν υπερβολικές παραχωρήσεις έναντι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, παρά τις επιφυλάξεις και ενστάσεις που διατυπώνονται, το «ναι» της γερμανικής βουλής την Παρασκευή μπορεί να θεωρείται δεδομένο.
Διαβάστε ακόμα: