ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ - ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ!

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Το πρώτο εκρηκτικό δίδυμο της κυβέρνησης ακούει στο όνομα Βαρουφάκης – Λαφαζάνης. Δεν περνά μέρα χωρίς να ανταλλάξουν αιχμές. Λίγο πριν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο, προσπάθησαν να στήσουν γέφυρα μεταξύ τους.

Όμως, η συνάντηση τους στη Βουλή απλώς επιβεβαίωσε το αδιέξοδο. Την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε δημοσίως ότι οι σχέσεις του με τον συνάδελφο του στην κυβέρνηση δεν είναι οι καλύτερες, ενώ το Σάββατο ο υπουργός Ανασυγκρότησης αντεπιτέθηκε, απορρίπτοντας τη συμφωνία Βαρουφάκη με τους εταίρους ως προβληματική και ασαφή και επιμένοντας ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το δικό της πρόγραμμα.

Κάτω από άλλες συνθήκες ο πρωθυπουργός θα είχε διώξει ήδη τον αυθάδη υπουργό που επιχείρησε να τον ακυρώσει. Ο Α.Τσίπρας, όμως, έχει επιλέξει απλώς το ρόλο του διαιτητή. Ο Βαρουφάκης, λες και ήξερε τι τον περιμένει, αρνήθηκε σε πρώτη φάση να μπεί στην κυβέρνηση. Ήταν ήδη χολωμένος με τον Π. Λαφαζάνη που είχε βάλει βέτο στην συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο. Τελικά, όμως, πείστηκε.

Τώρα ο υπουργός Οικονομικών έχει μπεί στο στόχαστρο σχεδόν όλων των στελεχών που ανήκουν στο ρεύμα των μαρξιστών και έχουν ως σημείο αναφοράς τον Π. Λαφαζάνη, τον επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ο πρώην συνεργάτης του Χ. Φλωράκη που κατάγεται από την Ελευσίνα και εκλέγεται στον Πειραιά έχει κάθε λόγο να μην βλέπει με καλό μάτι, από πολιτικής πλευράς εννοείται, τον Γ. Βαρουφάκη.

Γόνος και γαμπρός βιομηχάνων, με πισίνες, ταξίδια και υψηλές γνωριμίες, ο υπουργός δίνει την εντύπωση βολεμένου αστού, εικόνα που ενισχύει το ντύσιμο και η συμπεριφορά του. Δεν αποκλείεται να τον υποπτεύονται και ως συνεργάτη των δανειστών. Αντίθετα, ο μαθηματικός με το κλασσικό κοστούμι, που ακούει Καζαντζίδη και τρελαίνεται να βλέπει τον «Νονό», είναι ο λαϊκός αγωνιστής που δεν έλειψε από καμία πορεία από καμιά κινητοποίηση.

Καλά όλα αυτά, αλλά είναι επιχειρήματα που ελάχιστα πείθουν τις αγορές, θα αντέτεινε ο Βαρουφάκης.

Διαβάστε ακόμα:

Αδιάβαστος πήγε ο αντίπαλος του Πούτιν