ΟΙ ΒΑΡΩΝΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ
του Ανειδίκευτου Συνεργάτη
Ποιοι να είναι άραγε οι βαρόνοι του ΣΥΡΙΖΑ, στους οποίους αναφέρθηκε ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή; Ας δούμε πρώτα τι ακριβώς είπε, αναφερόμενος και στη συμφωνία του Γιουρογκρούπ.
«Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε, ένα κόμμα χωρίς βαρονίες, δεν το πετύχαμε -για αυτό και πρέπει να το ξαναδούμε. Εξετάσαμε ακόμα και το σενάριο της τελικής σύγκρουσης, αλλά δεν το επιλέξαμε. Αποδεχτήκαμε αυτή τη συμφωνία γιατί θεωρήσαμε ότι μας δίνει χρόνο αλλά και εργαλεία για να προχωρήσουμε. Δεν προλαβαίναμε να κάνουμε κάτι άλλο».
Πρώτος Βαρόνος, κατά Δραγασάκη, είναι ο Π. Λαφαζάνης, που ελέγχει το 35% της Κεντρικής Επιτροπής και το 25% της Κοινοβουλευτικής Ομάδος. Έχει λόγο για όλα και θεωρεί τον εαυτό του συνείδηση του κόμματος. Ο Δραγασάκης που ανήκει στην ομάδα των προεδρικών του Τσίπρα έχει λόγους να θεωρεί τον Λαφαζάνη βαρόνο με την έννοια του τσιφλικά της παράταξης.
Κάτοχος βαρονίας θεωρείται και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που από τη θέση της προέδρου της Βουλής θέλει να παράγει πολιτική, υπερβαίνοντας ορισμένες φορές τα όρια που ορίζουν οι κανονισμοί. Είναι από τους πρώτους που καταψήφισαν τη νέα συμφωνία πριν ολοκληρωθεί αυτή. Μεγάλες οι φιλοδοξίες της όπως φάνηκε και από την ματαιωθείσα τελικά πρωτοβουλία της να πάει στο Πεντάγωνο για να ενημερωθεί για τα στρατά.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνουν στους βαρόνους του κόμματος και τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και τον Γιάννη Μηλιό λόγω των τάσεων αυτονόμησης τους, κάτι που θεωρούνταν κομματικό έγκλημα στα χρόνια της θητείας του στο ΚΚΕ. Ο Δραγασάκης ήταν ο επικεφαλής των ανανεωτικών του ΚΚΕ, όπου το 1991 έχασε την ηγεσία από την Αλέκα Παπαρήγα για επτά ψήφους.
Διαβάστε ακόμα: