ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΜΕ ΑΠΕΙΛΕΣ ΡΗΞΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Λύση η ρήξη; Μπερδευτήκαμε και πάλι. Τη μία μέρα έτσι, την άλλη αλλιώς. Την Τετάρτη όλοι και μαζί με τον απλό κόσμο και η κυβέρνηση, αναρωτιόμασταν τι σήμαινε η φράση ρήξη με τους δανειστές που χρησιμοποίησε ο Βαρουφάκης. Καμία εξήγηση εκτός από «δυσφορία Μαξίμου» που διέρρευσε.

Το μεσημέρι και ενώ η λίστα με τα μέτρα που θα ανοίξουν και πάλι τις κάνουλες της χρηματοδότησης του δημοσίου έφευγε για τις Βρυξέλλες, νέα διαρροή από του Μαξίμου προκαλούσε έντονο προβληματισμό.

Η κυβέρνηση κατέστησε σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014.

«Η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, παρόλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της». Παρότι αργότερα έγινε προσπάθεια να μετριαστούν οι εντυπώσεις, κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι η κατάσταση στην κυβέρνηση είναι αυτή που χρειάζεται λίγο πριν από την κρίσιμη διαπραγμάτευση. Στην αποφασιστικότερη φάση των διαπραγματεύσεων, υπουργοί δίνουν το σύνθημα της ρήξης και της επίθεσης κατά των δανειστών.

Ο Π.Λαφαζάνης απορρίπτει κάθε σενάριο συμβιβασμού και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεγάλες και τολμηρές επιλογές εναλλακτικές απέναντι στη γερμανική, όπως αναφέρει Ευρώπη, καθώς: «Η Ελλάδα έχει πολλούς, βιώσιμους και ρεαλιστικούς εναλλακτικούς δρόμους για να αντιδράσει και μάλιστα να αντιδράσει επιτυχώς».

Επίσης ρίχνει «προειδοποιητικές» βολές προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας: «Και ο Τσίπρας και ο Λαφαζάνης και όλοι μας στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μία και μόνη εντολή και επιλογή: να πάμε μπροστά με τις αρχές, τις αξίες μας και το πρόγραμμα μας, στηριγμένοι στις καλύτερες ιστορικές παραδόσεις μας και στους κοινωνικούς αγώνες».

Λίγο νωρίτερα ένας άλλος υπουργός, ο Ε. Τσακαλώτος ξεκαθάριζε πως στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αίσιο τέλος, ήτοι εάν η λίστα των μεταρρυθμίσεων που καταρτίζει η κυβέρνηση δεν γίνει αποδεκτή τότε το ενδεχόμενο ρήξης είναι ανοικτό. Το θέμα έθιξε πρώτος ο Γ. Βαρουφάκης θέτοντας δημοσίως το ερώτημα αν ο λαός θα στήριζε την κυβέρνηση σε περίπτωση ρήξης με τους εταίρους.

Διαβάστε ακόμα:

Θρησκευτική διπλωματία από τον Τσίπρα!