ΧΩΡΙΣ ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΛΟΓΩ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
του Ανειδίκευτου Συνεργάτη
Ανακοινώνοντας την απόφαση του κόμματος του για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης, ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς είπε μία μεγάλη ανακρίβεια, για να μην πώ ένα μεγάλο ψέμα.
«Υλοποιούμε, ανέφερε, τη δέσμευση μας ...προκειμένου να αναζητηθούν οι αιτίες και οι ευθύνες μιας πρωτοφανούς κρίσης...».
Η πρόταση, όμως, αναφέρεται σε έρευνα που αρχίζει το 2009, όταν είχε συντελεστεί η χρεοκοπία και άρα ουδόλως ασχολείται με την αναζήτηση των αιτίων, που σύμφωνα με την κοινή λογική δεν μπορεί να έχουν τον ίδιο χρόνο γένεσης με τις συνέπειες τους.
Η έρευνα αρχίζει από τον Οκτώβριο που ήταν ο μήνας των εκλογών του 2009, προφανώς για να μην συμπεριλάβει ούτε μία μέρα από την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή. Κατά το ΣΥΡΙΖΑ, όλα έγιναν τέλεια από τις προ του 2009 κυβερνήσεις και εκείνο που πρέπει να διερευνηθεί είναι το μετά, ήτοι.
Η πρώτη περίοδος Οκτώβριος 2009- Μάιος 2010, δηλαδή έρευνα για την υπαγωγή στο Μνημόνιο (1η δανειακή σύμβαση).
Η δεύτερη περίοδος Μάιος 2010- Νοέμβριος 2011, δηλαδή τη 2η δανειακή σύμβαση.
Η τρίτη περίοδος Νοέμβριος 2011 - Μάιος 2012, δηλαδή το PSI.
Η τέταρτη περίοδος Μάιος 2012 και εντεύθεν.
Η ιστορία των εξεταστικών λέει πώς όλες οι κοινοβουλευτικές αυτές έρευνες μετά τη μεταπολίτευση κατέληξαν σε φιάσκο, άλλοτε γιατί δεν κατέληξαν σε πόρισμα και άλλοτε γιατί έβγαλαν πολλά πορίσματα - συνήθως ένα από κάθε κόμμα- που ουδόλως φώτισαν την υπόθεση. Την ίδια τύχη είχαν και οι προανακριτικές. Πρόκειται για εργαλεία, που όπως λειτουργούν στην Ελλάδα, προσφέρονται μόνο για το στραπατσάρισμα πολιτικών αντιπάλων. Πρώτοι- πρώτοι στο κάδρο της εξεταστικής μπαίνουν οι ΓΑΠ, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ε. Βενιζέλος, Α. Σαμαράς, Γ. Στουρνάρας, Γκ. Χαρδούβελης. Πρόκειται για μηχανισμό πολιτικής έντασης που μάλλον θα κάνει κακό στην υπόθεση εθνική συναίνεση, παρά θα βοηθήσει στην ανεύρεση της αλήθειας.
Διαβάστε ακόμα: