ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΟΜΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
του Ανειδίκευτου Συνεργάτη
Ο πρωθυπουργός ζητούσε σύγκλιση και η πρόεδρος της Βουλής δούλευε για την απόκλιση. Σε μία συνεδρίαση αποφασιστικής σημασίας για τη συναίνεση του πολιτικού κόσμου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επεδίωκε ο Αλέξης Τσίπρας. Τα έκανε μπάχαλο.
Αφού επέτρεψε στους πολιτικούς αρχηγούς να παραβιάσουν κατ' επανάληψη τον κανονισμό της Βουλής, μιλώντας μέχρι και πέντε φορές περισσότερο από το χρόνο που δικαιούνταν, έκανε ως μη όφειλε αιχμηρές παρατηρήσεις στους ομιλητές, τους βαθμολογούσε και τους σχολίαζε.
Η συζήτηση πήρε φωτιά από νωρίς όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον Σαμαρά για ρατσισμό και σεξισμό, ερμηνεύοντας έτσι τη φράση του ότι μιλάει πάντα αντρίκια. «Διατυπώσεις ρατσιστικές και σεξιστικές δεν θα ξανακουστούν σε αυτή τη Βουλή. Οφείλατε να είστε εγκρατής».
Οργισμένος ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε «..εγώ δεν δέχομαι λογοκρισία, δεν δέχομαι λογοκρισία για αυτό το κόμμα. Είμαι σε αυτή την αίθουσα 27 χρόνια. Τέτοια συμπεριφορά δεν έχω ξαναδεί από κανέναν πρόεδρο της Βουλής. Δεν έχω μιλήσει τόσο καιρό. Δεν δέχομαι τέτοια συμπεριφορά για αυτό το κόμμα που έδωσε τα πάντα για τη δημοκρατία και το ύφος αυτού του Κοινοβουλίου. Τελειωμένα. Τέτοια συμπεριφορά δεν δεχόμαστε και το εννοώ».
Η αντιπαράθεση έφτασε στο αποκορύφωμα με την απόφαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να δώσει το λόγο στον Κατρούγκαλο για να απαντήσει στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν εναντίον του. Η ΝΔ αποχώρησε, καταγγέλλοντας την πρόεδρο της Βουλής.
Σταύρος Θεοδωράκης: Κατώτερη των περιστάσεων
«Για άλλη μία φορά η πρόεδρος της βουλής αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Τσίπρας έχει πολλά στο κεφάλι του. Τον συμπονώ. Αλλά με κάποιο τρόπο πρέπει να του τελειώσει αυτό. Δεν μπορεί να διαλύεται κάθε φορά η διαδικασία από μία υπερβολή της κ. Κωνσταντοπούλου. Δεν είναι δυνατόν να βαθμολογεί ομιλητές. Αν έχει άποψη, μπορεί αν θέλει να κατέβει στα έδρανα και να την πει. Ακόμη κι αν οι παρατηρήσεις της σε πολλά έχουν σχέση με την πραγματικότητα, είναι πρόεδρος της Βουλής, δεν βαθμολογεί. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς σε μία συζήτηση αρχηγών των κομμάτων παίρνουν το λόγο υπουργοί. Ή θα τηρήσουμε τη λογική και τον κανονισμό, ή θα πάμε σε μία προεδρία εντελώς προσωπική με υπογραφή της κ. Κωνσταντοπούλου».
Έντονη και η αντίδραση του Ε.Βενιζέλου: «Για να βγείτε πρόεδρος της Βουλής απαιτούνται οι ψήφοι των βουλευτών, για να είναι κανείς χαριτωμένος απαιτείται και κάτι άλλο».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου συνέχισε να χτυπάει το καμπανάκι και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκνευρισμένος ανέφερε: «Αποδεικνύετε την κομψότητά σας με αυτό που κάνετε». Μεγάλα τα λάθη της προέδρου και στη διεύθυνση της συζήτησης. Το αίτημα Τσίπρα προς την πρόεδρο της Βουλής ήταν σαφές. Συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών με βάση το άρθρο 142 Α του κανονισμού της Βουλής.
Που σημαίνει έναρξη της συζήτησης με 10λεπτη τοποθέτηση του πρωθυπουργού και πεντάλεπτη απάντηση από τον καθένα από τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης.
Τι συνέβη λοιπόν; Ο πρωθυπουργός από 10 λεπτά που δικαιούνταν μίλησε 22, ο Σαμαράς από 5 λεπτά που δικαιούνταν, μίλησε 26 λεπτά και 47 δευτερόλεπτα, ο Βενιζέλος από 5 λεπτά που είχε στη διάθεση του μίλησε 22 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα, ενώ όλοι οι άλλοι ομιλητές υπερέβησαν το χρόνο τους κατά τουλάχιστον 5-10 λεπτά.
Τώρα γιατί επελέγη αυτή η διαδικασία, που ήταν βέβαιο ότι θα παραβιαζόταν και όχι κάποια άλλη, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.
Διαβάστε ακόμα: