ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥΤΙΝ ΜΕ ΟΞΥΡΡΥΓΧΟ ΚΑΙ ΧΑΒΙΑΡΙ
Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Τυχαία άραγε το γεύμα που παρέθεσε ο Πούτιν στον Τσίπρα αποτελείτο κατά βάση από οξύρρυγχο και μαύρο χαβιάρι; Εγώ λέω πως όχι και του βγάζω το καπέλο. Η κίνηση του ήταν πέρα για πέρα συμβολική. Κι αυτό γιατί η αλιεία του οξύρρυγχου αλλά και όλο το εμπόριο του παραγόμενου χαβιαριού ήταν ο τομέας, όπου η ελληνορωσική συνεργασία άφησε εποχή από τα χρόνια της τσαρικής Ρωσίας.
Ένας Ψαριανός, ο μετέπειτα εθνικός ευεργέτης Ιωάννης Βαρβάκης ήταν από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες του χώρου. Έχοντας κερδίσει την εύνοια της Αυτοκράτειρας Αικατερίνης, εγκαταστάθηκε στην πόλη Αστραχάν της Κασπίας, όπου και επιδόθηκε στην κατεργασία και παρασκευή χαβιαριού, κατασκευάζοντας μεγάλο εργοστάσιο.
Σε πολύ σύντομα διάστημα κυριαρχούσε στις αγορές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Περσίας και της Αιγύπτου. Οι Έλληνες και οι Ρώσοι έμποροι ευνοήθηκαν πολύ από το γεγονός ότι την εποχή εκείνη τόσο η ισλαμική όσο και η εβραική θρησκεία απαγόρευαν την κατανάλωση ψαριών χωρίς λέπια, όπως ο οξύρρυγχος, στα αυγά του οποίου από τη Μαύρη Θάλασσα, είχαν ιδιαίτερη αδυναμία και οι αρχαίοι Έλληνες, όπως ο Ηρόδοτος, ο Στράβων, αλλά και ο μεγάλος διαιτολόγος και μάγειρας της αρχαιότητας Αρχέστρατος.
Στις 4 Φεβρουαρίου, όμως, συνέβη κάτι που κάποιος φαντασιόπληκτος θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει προφητικό. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου ενημερώθηκε για τη σύλληψη ενός οξύρρυγχου από ερασιτέχνη ψαρά στο Δέλτα του Έβρου.
Ο οξύρρυγχος μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του Φορέα, όπου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας, έγινε η αναγνώριση του είδους, το οποίο προσδιορίστηκε ως Acipenser baerii (οξύρρυγχος της Σιβηρίας). Το συγκεκριμένο είδος καλλιεργείται σε μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή της Βουλγαρίας, από όπου φαίνεται να έχει διαφύγει. Προφανώς για να μεταφέρει το προμήνυμα μιας καλής ελληνορωσικής συμφωνίας.
Διαβάστε ακόμα: