TO ΣΟΦΟ I CHING ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ...

 

Γράφει η Amodini Κωστάκη

H αγαπημένη μου μαντική μέθοδος είναι το Ι Ching. Η ακρίβεια του στις προβλέψεις είναι απόλυτη. Τουλάχιστον όταν το ερμηνεύω η ίδια! Συχνά προσφέρει σαφείς ενδείξεις για το προς τα που χρειάζεται να κοιτάξει κανείς για να κατανοήσει μια "σκοτεινή" κατάσταση, μια περίπλοκη υπόθεση, να ξεδυαλύνει ένα ...μπέρδεμα!

Με αφορμή το κυνηγητό με τον χρόνο,που είναι χρήμα, το οποίο παίζει η Ελληνική Κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ και περιλαμβάνει και κρυφτό και αμπάριζα και κορόιδο και τα μήλα μαζί, θυμήθηκα ένα στίχο του εξαγράμμου "Ενωση" του I Ching: " Ενωση με τιμή. Ο βασιλιάς κυνηγά μόνο από τα τρία σημεία του ορίζοντα, αφήνοντας το θήραμα να περάσει από το ένα σημείο που απομένει. Ετσι οι άνθρωποι δεν φοβούνται. Καλοτυχία".

Τι σημαίνει αυτό;

Οταν κυνηγάς ένα θήραμα και του αποκλείσεις κάθε διέξοδο διαφυγής, τότε αυτό θα αντισταθεί μανιασμένα και παρόλο που στο τέλος θα καταφέρεις να το πιάσεις, νεκρό ή ζωντανό, το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο. Στρατηγικά, είναι αποτελεσματικότερο να πιέζεις το θήραμα απ' όλες τις πλευρές, επιλέγοντας να του αφήσεις μια διέξοδο. Οταν, υποχρεωτικά, κατευθυνθεί προς τα εκεί, τότε , έχοντας προετοιμάσει το έδαφος και τις συνθήκες, θα το παγιδέψεις πολυ πιο εύκολα, χωρίς φόβο και απώλειες χρόνου και ενέργειας. Αυτό φυσικά είναι καλοτυχία!

Οπως έλεγε και ο αγαπημένος μου συγγραφέας γουέστερν Λουις Λ' Αμούρ: " Αφησε σ' έναν άντρα που αγαπάς και είναι δεμένος μαζί σου αρκετό σκοινί και κράτο το αρκετά χαλαρό για να νιώθει ελεύθερος και τότε δεν θα φύγει ποτέ από κοντά σου, αν νιώσει ότι το σκοινί τον πνίγει τότε θα πάρει τα βουνά!".

Στον έρωτα ή στην πολιτική το παιχνίδι του κυνηγού και του θηράματος δεν διαφέρει και πολύ!

Είτε θέλεις έναν άντρα ή μια γυναίκα να μείνει κοντά σου , είτε να φέρεις ένα στρατηγικό αποτέλεσμα σε μια διεθνή οικονομικο-πολιτική διαπραγμάτευση οι όροι του παιχνιδιού είναι ίδιοι, η στρατηγική ίδια!

Οταν πιέζω από παντού έναν άνθρωπο κάποια στιγμή θα εκραγεί, το ίδιο και μια χώρα, το ίδιο και μια κυβέρνηση. Οι εκρήξεις είναι ανεξέλεγκτες, κανείς δεν ξέρει πόσο μακριά θα τραβήξουν σε χρόνο, σε έκταση, σε ζημιές.

Οποιος θέλει να παίξει στα σίγουρα χρειάζεται να λάβει υπόψη του την συμβουλή του σοφού I Ching και ν'αφήνει ΠΑΝΤΑ μια ...προεπιλεγμένη διέξοδο διαφυγής στο θήραμα του, είτε είναι ένα ωραίο μωρό είτε μερικά ζεστά πακέτα οικονομικής βοήθειας , τώρα που το ταμείο είναι μείον!

Κάπως έτσι σκεφτόταν ο Sun Tzu και έπεισε τον Κινέζο αυτοκράτορα να πάρει στα σοβαρά την "Τέχνη του Πολέμου" που έγραψε: τον έπεισε ότι ακόμη και οι παλλακίδες του θα μπορούσαν να νικήσουν τους επίλεκτους στρατιώτες της προσωπικής του φρουράς , αν εφάρμοζαν κατά γράμμα τις αρχές και τις μεθόδους που αναφέρει στο εγχειρίδιο του! Οπως και έγινε , γι' αυτό από τότε αποτελεί ...ευαγγέλιο στρατηγικής σκέψης.

Η ζωή δείχνει ότι στον έρωτα και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται. Τα παιχνίδια έχουν κανόνες και οι κανόνες τους είναι στρατηγικοί.

Αν θέλουμε να κερδίσουμε την παρουσία ενός ανθρώπου στη ζωή μας ή την παρουσία μας ως ισότιμου εταίρου στην Ευρώπη, χρειάζεται να παίξουμε στρατηγικά . Ακόμη και αν δεν δίνουμε δεκάρα για τους κανόνες που φτιάχτηκαν από άλλους, χωρίς εμάς, χρειάζεται να τους αξιοποιήσουμε για να πετύχουμε αυτό που χρειαζόμαστε. Βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα!

Μερικές φορές για να πιάσεις το θήραμα χρειάζεται να το αφήσεις να ξεφύγει προς την κατεύθυνση όπου μπορείς να το παγιδέψεις πιο εύκολα.

Το θέμα είναι...μπορείς;

 Διαβάστε ακόμα:

Μοιάζει με τον ...Πολέτι ο Σύριζα!