Ο ΧΟΝΤΡΟΣ, Ο ΠΙΟ ΧΟΝΤΡΟΣ ΚΙ Ο ΚΙΓΚΙΝΑΤΟΣ!

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Κάποτε τους λέγανε Κιγκινάτους. Και εννοούσαν τους αναχωρητές της πολιτικής που ύστερα από ένα εκλογικό στραπάτσο αποσύρονταν από την πολιτική, με την ελπίδα ότι η πατρίδα θα τους φωνάξει κάποτε για να τη σώσουν.

Στην κατηγορία αυτοί κατατάσσουν πολλοί τον προσφάτως παραιτηθέντα από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, για ον οποίον ορισμένοι άρχισαν ήδη να γράφουν πως αφήνει την ομάδα σε μία περίοδο δαιμονιώδους φόρμας και τον Κώστα Καραμανλή, που το μοτίβο των περί αυτόν είναι μόνιμο «Έ,Ε ,ΈΡΧΕΤΑΙ» στην κλαδικη των.

Όλοι αυτοί οι παγγίτες της πολιτικής το παίζουν εθνικό κεφάλαιο, δεν καταδέχονται να ασχοληθούν με τα κομματικά και δίνουν το πολιτικό τους στίγμα μόνο με «κάρτες συνεργατών» για την σωτηρία του έθνους, εν αναμονή υπερκομματικού ρόλου, όπως πρωθυπουργός εθνικής ενότητας κλπ.

Ο Κιγκινάτος που εξελέγη ύπατος το 460π.Χ. ήταν τόσο δίκαιος, ώστε απέφυγε να ανακαλέσει από την εξορία το γιο του Καίσωνα που τον είχε εξορίσει η προηγούμενη αρχή. Στον Καίσωνα είχε επιβληθεί μεγάλο χρηματικό πρόστιμο, το οποίο για να πληρώσει ο πατέρας του έμεινε φτωχός σ' όλη του τη ζωή. Τελειώνοντας τη θητεία του, ο Κιγκινάτος δεν δέχτηκε να επανεκλεγεί στο αξίωμα αυτό, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο.

Είχε ένα μικρό χωράφι πέρα από τον Τίβερη και ασχολήθηκε με την καλλιέργειά του. Δεν πέρασαν δύο χρόνια και το 458 π.Χ. ανακηρύχθηκε από την Σύγκλητο δικτάτορας με την εντολή να πολεμήσει τους Αικούους, οι οποίοι πολιορκούσαν το στρατόπεδο του υπάτου Μινούκιου στο όρος Άλγιδο του Λατίου.

Εν σώματι οι συγκλητικοί, φορώντας τις τηβέννους τους, πήγαν στον Κιγκινάτο να του αναγγείλουν ότι ανακηρύχθηκε δικτάτορας. Τον βρήκαν να καλλιεργεί το χωράφι του. Τους ζήτησε να περιμένουν, πήγε στο σπίτι του και φόρεσε την τήβεννό του κι έπειτα βγήκε να μιλήσουν. Την άλλη μέρα ξεκίνησε να πολεμήσει, νίκησε τους Αικούους και απεγκλώβισε τον Μινούκιο.

Επέστρεψε στη Ρώμη, έκανε θρίαμβο και κατόπιν παραιτήθηκε από το αξίωμα του δικτάτορα. Ο χρόνος από την ανακήρυξή του σε δικτάτορα μέχρι την παραίτησή του ήταν 16 μέρες. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι δύο εύσωμοι της Βουλής. Κώστας, Βαγγέλης αλλά και πολλοί άλλοι ονειρεύονται το θρίαμβο του Κιγκινάτου. Ορισμένοι μάλιστα δεν περιμένουν να τους φωνάξουν.

Λίγο πριν από τις εκλογές, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Α. Παπαδόπουλος σήκωσε μόνος του το λάβαρο της επανάστασης: «Μετά τις εκλογές, και πάντως πριν την τελική αποερείπωση και την συντριβή της χώρας, πρέπει να λάβει σάρκα και οστά το νέο μεγάλο εθνικό όραμα με την συγκρότηση μιας νέας ισχυρής πολιτικής δύναμης που θα συσπειρώσει τις δυνάμεις του μέλλοντος και θα διεκδικήσει να αναλάβει, χωρίς χρονοτριβές και υπεκφυγές, την πολιτική ευθύνη».

Διαβάστε ακόμα:

Από το κόμμα των ξυπόλυτων στη Φώφη