ΔΥΟ ΦΑΟΥΛ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζοντας τη νομιμότητα του δημοσίου χρέους, πιέζει τους δανειστές για μείωση του και εκεί είχε σκαλώσει, μέρες τώρα, η διαπραγμάτευση. Αντίθετα, η πρόεδρος της Βουλής χαρακτηρίζει, παρουσία μάλιστα του Αλέξη Τσίπρα, το χρέος παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο, υπονοώντας ότι δεν πρέπει να πληρωθεί.

Μπορεί κανείς να μας πάρει στα σοβαρά; Ποια άποψη θα συζητηθεί με τους δανειστές; Αυτή που λέει «...δεν θα χάσετε τα λεφτά σας» ή η άλλη που λέει «...και πολλά πήρατε μέχρι τώρα»; Η διευθέτηση του χρέους ήταν΄και θα συνεχίσει να είναι το πρώτιστο μέλημα του Αλέξη Τσίπρα.

Πιθανή επιτυχία του στόχου θα δικαιολογήσει ως ένα μεγάλο βαθμό τα νέα σκληρά μέτρα, αλλά και τη μεγάλη καθυστέρηση στις διαβουλεύσεις εξ αιτίας και των οποίων επιβάλλονται πρόσθετα μέτρα. Διαφορετικά, δύσκολα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποφύγει τις εκλογές.

Εξίσου τρελή, παραμονές της μεγάλης μάχης είναι και η πρωτοβουλία Βαρουφάκη να απευθυνθεί με άρθρο του στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine (FAΖ), στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, καλώντας την, εν όψει της Συνόδου της Δευτέρας, να δώσει το σήμα για έντιμη συμφωνία.

«Η καγκελάριος βρίσκεται μπροστά σε μία καθοριστική επιλογή τη Δευτέρα. Είτε να προχωρήσει σε έναν έντιμο συμβιβασμό με μία κυβέρνηση που έχει απορρίψει τα "πακέτα διάσωσης" και παλεύει για μία διαπραγματευτική λύση, είτε να ακολουθήσει τις σειρήνες στην κυβέρνησή της και να κάνει στην άκρη τη μοναδική ελληνική κυβέρνηση που είναι πιστή σε αρχές και μπορεί να βάλει τον ελληνικό στην πορεία των μεταρρυθμίσεων», επισημαίνει.

Ωραία τα λέει ο Βαρουφάκης, αλλά ποιος κάνει τη διαπραγμάτευση; Μήπως ο πρωθυπουργός; Πόσο ανικανοποίητος από τις επιδόσεις Τσίπρα-Τσακαλώτου είναι ο υπουργός Οικονομικών για να απευθυνθεί ο ίδιος αντί του Έλληνα ομολόγου της στη Μέρκελ, θέτοντας της το μέγα δίλημμα. Κι αν και άλλοι υπουργοί είχαν την ίδια έμπνευση, θα έπρεπε η Καγκελάριος να απαντούσε σε όλους;

Διαβάστε ακόμα:

Ποια τα 3 μανεκέν στην πασαρέλα Σύριζα