ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΡΟΛΕΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΞΙΤ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Εκείνο που απολαμβάνω περισσότερο αυτές τις ώρες δεν είναι τόσο η απομάκρυνση του κινδύνου χρεοκοπίας, όσο η κατάρρευση των μύθων. Μεγάλο το κάζο των σοφών της διεθνούς Οικονομίας.

Πρόκειται για τους μεγαλοσχήμονες οικονομολόγους που προέβλεπαν χρεοκοπία και Γκρέξιτ και ήταν τόσο σίγουροι που έδιναν και ποσοστά. Κάτω από 90% δεν έπεφταν. Κι ήταν τόσο αναλυτικοί, τόσο παραστατικοί και τόσο απόλυτοι που έλεγες δεν μπορεί κάτι θα ξέρουν για να μιλούν με τόση σιγουριά. Και δώστου «ντού» στα γκισέ των τραπεζών για το υπόλοιπο των αποταμιεύσεων... Ξεράδια.

Το στραπάτσο τους δεν έχει προηγούμενο και περιμένω να δω ποιοι θα ζητήσουν συγνώμη για το κακό που προκάλεσαν. Μεγάλο και το στραπάτσο των μύθων της διεθνούς δημοσιογραφίας που ξεπατίκωσαν από την Παλαιά Διαθήκη όλες τις πληγές του Φαραώ και τις σέρβιραν στο κοινό τους σαν συνέπεια, όπως προέβλεπαν, της οικονομικής μας κατάρρευσης που τη θεωρούσαν αναπόφευκτη.

Την Κυριακή είχαν στηθεί μπροστά στα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών στην Αθήνα και περίμεναν επέλαση των καταθετών. Ήταν πολύ σίγουροι και γι αυτό. Και είχαν στήσει κάμερες παντού για να πιάσουν σκηνές από τον πανικό της χρεοκοπίας. Εις μάτην. Στη συνέχεια, έκαναν «ζουμ» στους κάδους των σκουπιδιών, με την ελπίδα ότι κάποιος φτωχός θα έψαχνε για το μεσημεριανό του. Ξανά ατυχία.

Το βράδυ της ίδιας μέρας έγινε πολύ σούσουρο με μία είδηση που δημοσίευσε ο έγκυρος Σπίγκελ. Η είδηση έλεγε ότι η Ελλάδα έστειλε λάθος προτάσεις στους Ευρωπαίους. Χωρίς καμιά επεξήγηση. Τι είχε συμβεί; Απλούστατα, οι δανειστές ζήτησαν να αντικατασταθεί η υπογραφή Βαρουφάκη από την υπογραφή Τσίπρα. Και αυτό έγινε άλλη μία αιτία διασυρμού της χώρας από τους μεγαλοσχήμονες της διεθνούς δημοσιογραφίας, που πολλές φορές γράφουν ό,τι τους κατέβει κι ας πιστεύει ο κόσμος το αντίθετο. Πρόκειται για ξερόλες του κερατά.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί οι δανειστές τρέμουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας