ΤΟ «ΟΧΙ» ΕΙΠΕ «ΝΑΙ» ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

 

Εδώ είναι ο χώρος του αποδυτηριάκια, όχι στούντιο τηλεοπτικό όπου οι γνωστοί αστέρες της κομματικής πιάτσας ελεύθερα και δημοκρατικά στήνουν το show τους. Τις θεατρινίστικες κόντρες τους. Εδώ, στο χώρο του αποδυτηριάκια δεν υπάρχει γήπεδο δημοκρατικό του κώλου τα ενιάμερα, ούτε γίνεται «διάλογος» με στόχο μόνο τις εντυπώσεις.

Εδώ, στον αποδυτηριάκια, υπάρχει ο Λόγος. Χωρίς Λόγο δεν στήνεις και δεν γεννάς κανένα διάλογο ουσίας και συνουσίας. Έκλεισαν οι κάλπες της δημοκρατικής διαδικασίας που λέγεται δημοψήφισμα και υπερίσχυσε το «ΟΧΙ» και όλοι οι απατεώνες της κομματικής βιοτεχνίας συμφώνησαν: Ο λαός μίλησε. Ο λαός αποφάσισε.

Tι, όμως! Αυτό είναι το ΠΡΩΤΟ ερώτημα. Τι είναι εκείνο που ΑΠΕΦΑΣΙΣΕ ο λαός και… έγινε κιόλας, έστω ότι… θα γίνει μετά από δύο μέρες, μετά από δύο μήνες, μετά από δύο αιώνες.

ΠΟΙΟ, γαμώτο μου, είναι αυτό που βγήκε μέσα από την κάλπη και εγώ ο αρχιμαλάκας δεν το βλέπω.

Η απάντηση είναι ότι ΤΙΠΟΤΑ το χειροπιαστό δεν απεφάσισε ο λαός, είτε υπερίσχυε το «ΝΑΙ», είτε κέρδιζε το «ΟΧΙ» με μεγαλύτερο ακόμα ποσοστό.

Παρακάτω. Κρατάμε πάντα το μικρόφωνο στον Λόγο. Διάλογο θα κάνει μαζύ μου όποιος έχει Λόγο. Όποιος έχει σκέψη. Να με αντικρούσει με επιχειρήματα, όχι με μπινελίκια, ούτε να μου επιρρίψει ευθύνες επειδή κατά την γνώμη του ανήκω κάπου αλλού. Αν το πάει έτσι διάλογος δεν γίνεται. Στον Λόγο στέκεσαι απέναντι με Λόγο. Αν θαρρείς ότι ο άλλος δεν ανήκει στον Λόγο, δεν κάνεις διάλογο μαζύ του.

Παρακάτω. Λένε, λοιπόν, ότι ψήφισε ο λαός. Παπάρια ψήφισε, λέει ο αποδυτηριάκιας.
Λένε ότι ο λαός ψήφισε «ΟΧΙ». Άρα αυτοί που ψήφισαν «ΝΑΙ» δεν είναι λαός. Έτσι πάει.
Λογικά μιλάμε. Λογικά σκεπτόμαστε. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να ψήφισε και έτσι και γιουβέτσι. Και στουπέτσι και κοκορέτσι. Και «ΝΑΙ» και «ΟΧΙ». Εκτός κι αν ο λαός είναι εντελώς μαλάκας. Τράβηξε στην κάλπη να ψηφίσει και τα δύο, το ένα κόντρα στο άλλο.
Επειδή, λοιπόν, ο λαός δεν είναι μαλάκας. Επειδή ο λαός ψήφισε «ΟΧΙ», άρα αυτοί που ψήφισαν «ΝΑΙ» απλά δεν είναι λαός, είναι κάτι άλλο. Όπως δεν θα ήταν λαός αυτοί που ψήφισαν «ΟΧΙ» στην περίπτωση βέβαια που κέρδιζε το «ΝΑΙ».

Διαβάστε ακόμα:

Τι λέει η μεγάλη "νίκη" του "Όχι"