Ο ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥΣΕ ΣΩΖΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Παρά τις εκκλήσεις σχεδόν σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας ούτε να ακούσει δεν θέλει για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αυτός που είχε δεσμευθεί για καθιέρωση της απλής αναλογικής και για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Και τούτο γιατί διαισθάνεται ότι η διάταξη αυτή, την οποία έχει χαρακτηρίσει αντιδημοκρατική και ληστρική του λαικού φρονήματος, δεν αποκλείεται να λειτουργήσει σαν σωσίβιο για την εκλογική αξιοπρέπεια του ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρίς αυτήν, στις εκλογές του Ιανουαρίου, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν θα συγκέντρωναν παρά μόλις 123 έδρες, 110 και 23 αντίστοιχα, από 162 που συγκέντρωσαν τελικά, και για να εξασφάλιζαν τη δεδηλωμένη θα έπρεπε να συμπεριλάβουν επίσης τις 18 έδρες του Θεοδωράκη και τις 14 του ΠΑΣΟΚ.

Βεβαίως, σε περίπτωση που ίσχυε η απλή αναλογική, θα υπήρχαν και άλλα περιθώρια επιλογής συνεργασιών, καθώς στη Βουλή θα έμπαιναν ακόμη ο Γιώργος Παπανδρέου με 8 βουλευτές, ο Απόστολος Γκλέτσος και ο Βασίλης Λεβέντης με 5 βουλευτές ο καθένας, ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 3 βουλευτές, ενώ από δύο βουλευτές θα είχαν ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΔΗΜΑΡ.

Τα πράγματα θα ήταν περίπου τα ίδια και στην περίπτωση που η απλή αναλογική εφαρμοζόταν με τη διατήρηση του ορίου του 3% που ισχύει για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 119 έδρες και μαζί με τους ΑΝΕΛ 135. Με τη σύμπραξη Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ θα έπιανε 155 έδρες.

Όλα δείχνουν τώρα πως ούτε αυτή τη φορά το μπόνους των 50 εδρών δεν θα σταθεί αρκετό για να δώσει την αυτοδυναμία στο ΣΥΡΙΖΑ, εάν βεβαίως το κυβερνών κόμμα κατακτήσει και πάλι την πρωτιά. Δεν αποκλείεται μάλιστα το ποσοστό του να είναι πολύ μικρότερο του 36% που απέσπασε στις προηγούμενες εκλογές, οπότε θα χρειαστούν πολύ περισσότεροι εταίροι για να σχηματισθεί κυβερνητική πλειοψηφία.

Διαβάστε ακόμα:

Ολοι στον πάτο, ανερχόμενη δύναμη ο Λεβέντης