ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Λόγο στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και ιδιαίτερα στο διορισμό του υπουργού των Οικονομικών ζητούν να έχουν οι δανειστές. Και δεν εννοώ τις παρασκηνιακές παρεμβάσεις σαν κι αυτές το προηγούμενο επτάμηνο για την αποπομπή Βαρουφάκη ή τον ορισμό γενικού γραμματέα εσόδων.

Η Japonica Partners που είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης κάτοχος ελληνικών ομολόγων στον κόσμο, διοργάνωσε τηλεδιάσκεψη με συμμετοχή προσωπικοτήτων της διεθνούς οικονομίας και δικών της στελεχών με στόχο «να ανακοινώσει επίσημα την υποστήριξή της για τον διορισμό ενός Υπουργού Οικονομικών "5-αστέρων" για την Ελλάδα».

Βασικό κριτήριο για την επιλογή ,σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρίας πρέπει να είναι «η αξιοκρατία και όχι ο νεποτισμός», καθώς όπως επισήμανε η επιλογή ενός «υπουργού Οικονομικών πέντε αστέρων είναι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση για την Ελλάδα». Οι δανειστές μας θεωρούν ανίκανους να επιλέξουμε τον καταλληλότερο για τη θέση αυτή.

Μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη ο αναπληρωτής καθηγητής του Harvard Γιώργος Σεραφείμ τόνισε τη σημασία ενός υπουργού που θα μπορεί να αναλύει τα οικονομικά δεδομένα και να λαμβάνει αποφάσεις. Παράλληλα σημείωσε ότι θα πρέπει να μπορεί να μετράει και να αναλύει το έλλειμμα και το χρέος με τρόπο που θα είναι αποδεκτός από τους διεθνείς Θεσμούς με τους οποίους συνεργάζεται η Ελλάδα.

O οικονομικός διευθυντής της Japonica Κρίστοφερ Μαγκάριαν κάλεσε το κοινό να συμμετέχει στην εκστρατεία πολυμέσων, η οποία επικεντρώνεται στην παρουσίαση ενός πίνακα για την αξιολόγηση του βαθμού εξειδίκευσης και των ικανοτήτων των υποψηφίων, για την θέση του Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδος, στη βάση μιας κλίμακας από 1 ως 5 αστέρια.

Η εκστρατεία περιλαμβάνει ολοσέλιδες ανακοινώσεις σε μεγάλες διεθνείς εφημερίδες (FinacialTimes, New York Times, Wall Street Journal, κλπ) καθώς και στα κορυφαία ελληνικά μέσα ενημέρωσης.. Ο πίνακας αποτελεσμάτων περιλαμβάνει τρεις τομείς εξειδίκευσης (Χρηματοοικονομικά, Λογιστική, Μάνατζμεντ) και τέσσερις τομείς ικανοτήτων, γνωστούς ως «MACC» (μέτρηση, ανάλυση, δημιουργία πλούτου, επικοινωνία). Ο πίνακας κατάταξης είναι στην ηλεκτρονική διεύθυνσηwww.MostImportantReform.info

«Είναι σοκαριστικό να μαθαίνουμε ότι ύστερα από 15 χρόνια στην Ευρωζώνη, η ελληνική κυβέρνηση δεν δημοσιεύει ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καν ελεγμένο ισολογισμό. Και η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναφέρει αριθμούς, που από άποψη διαφάνειας και διακυβέρνησης, είναι συγκρίσιμοι με εκείνους που παράγονται με τη χρήση λογιστικών συστημάτων σύμφωνα με την απλογραφική μέθοδο, τα οποία συστήματα όπως είναι γνωστό δημιουργούν υψηλά επίπεδα διαφθοράς και είναι αναποτελεσματικά» δήλωσε εκπρόσωπος της Japonica Partners.

Η εταιρεία σημειώνει επίσης τα εξής:

«Με την απλογραφική λογιστική, σε αντίθεση με την διπλογραφική λογιστική, οι ακόλουθες ενέργειες μπορεί να μην έχουν την πραγματική και ακριβή επίπτωση στις οικονομικές καταστάσεις της κυβέρνησης: μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, υπερκοστολογήσεις για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων ή παραγραφή χρεών που οφείλονται στο Δημόσιο. Με τη μέθοδο λογιστικής σε βάση ταμειακών συναλλαγών, σε αντίθεση με τη μέθοδο λογιστικής σε δεδουλευμένη βάση, δημιουργούνται δημοσιονομικές ψευδαισθήσεις δια της υποκριτικής χειραγώγησης των ταμειακών ροών, ιδιαίτερα όταν δεν αναγνωρίζονται μελλοντικές δεσμεύσεις. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να γνωρίζει αν είναι σε καλύτερη ή χειρότερη κατάσταση με βάση μια απόφαση ή συγκριτικά από περίοδο σε περίοδο, αν δεν υπάρχει ακριβής υπολογισμός της μεταβολής της καθαρής αξίας στον ισολογισμό.

Η παγκοσμίως αναπαραγόμενη λύση είναι η χρήση των διεθνών λογιστικών προτύπων με διπλογραφική και δεδουλευμένη βάση (IPSAS/ IFRS). Tα πρότυπα IPSAS/ IFRS αποτελούν το θεμέλιο για τις ανεξάρτητα ελεγχόμενες οικονομικές καταστάσεις που ανιχνεύουν την διαφθορά, βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και παραθέτουν διεθνώς συγκρίσιμες και αξιόπιστες χρηματοοικονομικές πληροφορίες.

Κατά τα τελευταία 15 χρόνια, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει τουλάχιστον έξι σχέδια για την εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων, και κάθε φορά καταστρατηγούν την εφαρμογή τους με τον διορισμό μη ικανών υπουργών οικονομικών με πολύ χαμηλά ποσοστά επιτυχίας στον πίνακα αποτελεσμάτων. Για την αναδιάρθρωση ενός μη επιτυχημένο κράτους απαιτείται η ανασυγκρότηση του Δημοσίου, και η ιστορία έχει δείξει ότι για να υπάρξει θετική αλλαγή σε μια καταστροφική χρηματοδοτική κουλτούρα απαιτείται ο διορισμός ενός υπουργού Οικονομικών( «5-αστέρων») διεθνούς αναγνώρισης που θα συνδυάζει δυναμικά την εξειδίκευση στα xρηματοοικονομικά, τη λογιστική, και τη μάνατζμεντ, καθώς και να διαθέτει τις αναγκαίες ικανότητες «MACC».

Διαβάστε ακόμα:

Η αλήθεια σοκ από τον Δραγασάκη