Ο ΜΠΛΕΡ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ

 

Σαν σίφουνας πέρασε από την Αθήνα ο Τόνι Μπλέρ, ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς στην ιστορία της Μ.Βρετανίας. Ο πρώην πρωθυπουργός, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ κωλοτούμπας. Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει; Ψηφίστηκε για να υλοποιήσει τη δέσμευση του για στροφή προς τα αριστερά, αλλά αποδείχθηκε συντηρητικότερος και από τους συντηρητικούς.

Δύο παραδείγματα από την βιογραφία του που δημοσιεύθηκε το 2010: «Αν οι κυβερνήσεις δεν αντιμετωπίζουν τα ελλείμματα, οι φορολογούμενοι πληρώνουν το λογαριασμό». Ή ακόμη: «Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να σταθεροποιεί την οικονομία και μετά να βγαίνει από τη μέση». Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει; Δύσκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί πιο σαφή δήλωση υποστήριξης στη στρατηγική λιτότητας και συρρίκνωσης του κράτους.

Ο Μπλέρ έφτασε με απόλυτη μυστικότητα στην Αθήνα και αντί να συναντηθεί με τον Τσίπρα, είδε τον Ν. Παπά στο Μαξίμου, με τον οποίο συζήτησε για τον αγωγό ΤΑΠ, για τον οποίον ενδιαφέρεται η Μ. Βρετανία. Σε αντίθεση με άλλους πρώην, ο Μπλέρ δεν λέει να αποστρατευθεί. Η περιουσία του υπολογίζεται γύρω στα 70 εκατομμύρια ευρώ και δεν σταματά να εκπλήσσει με την τεράστια μεταστροφή του.

Το 2008, πάνω που οι τραπεζίτες άρχισαν να θεωρούνται οι «κακοί» της παγκόσμιας οικονομίας, δέχτηκε θέση συμβούλου στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα J.P. Morgan με ετήσιες αποδοχές της τάξεως των 2,5 εκατομμυρίων στερλινών. Το 2011, μέσω της συμβουλευτικής εταιρείας την οποία δημιούργησε, ξεκίνησε συνεργασία με το απολυταρχικό καθεστώς του πλούσιου σε πετρέλαια Καζακστάν, όπου σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστεία «τα βασανιστήρια» αποτελούν διαδεδομένη πρακτική.

Από το 2007, σε εποχές οικονομικής στενότητας για τους περισσότερους Βρετανούς, ο Μπλερ έμοιαζε όλο και πιο άνετος να συγχρωτίζεται με «αυτούς με τα χρήματα» - αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιεί στο βιβλίο του για τους πολύ πλούσιους. «Ανακατεύεται με τους Μπάφετ και τους Γκέιτς, σε έναν κόσμο όπου δεν προκαλεί την παραμικρή αίσθηση να ταξιδεύεις με το ιδιωτικό σου τζετ», λέει ο Τζον Κάμπφνερ, συγγραφέας του βιβλίου «Οι πόλεμοι του Μπλερ».

Το σπίτι του στην Connaught Square είναι ακριβώς δίπλα στην αραβοκρατούμενη Edgware Road, τη στιγμή που οι θέσεις του για τη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν κύμα οργής - το λιγότερο. Σαν να μην έφτανε αυτό, το επιχειρηματικό του αρχηγείο είναι ακριβώς απέναντι από την αμερικανική πρεσβεία στην Grosvnenor Square, λες και θέλει να πικάρει όσους ισχυρίζονται ότι υπήρξε το «σκυλάκι» των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα:

Πολεμική ανταποκρίτρια η Ζωή Κωνσταντοπούλου