Η ΤΡΑΓΩΔΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Η Άννα Συνοδινού, που έφυγε από τη ζωή σα σήμερα 7 Ιανουαρίου 2016, θα μείνει στην Ιστορία ως η κορυφαία Ελληνίδα τραγωδός. Θα περάσουν πολλά χρόνια, ωστόσο, για να αποτιμηθεί το πέρασμα της από την πολιτική. Ίσως γιατί πρέπει να πέσει κι άλλο το επίπεδο της Βουλής. Τότε δεν αποκλείεται να αναγνωριστεί, να δικαιωθεί η απόφαση της Συνοδινού να παραιτηθεί από βουλευτής ύστερα από παρουσία 17 ετών. Και, έστω μετά θάνατον, να τιμηθεί για τον τρόπο που κατήγγειλε την απαξίωση της πολιτικής.

Ήταν Μάρτιος του 1990. Στη Βουλή είχε αρχίσει η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας. Οι βουλευτές της ΝΔ ψηφίζουν «παρών» για τρίτη φορά. Ξαφνικά μία βουλευτίνα των Οικολόγων Μαρίνα Δίζη ξεδιπλώνει ένα... πανό που βγάζει από την τσάντα της.
Στο πανό αναγραφόταν «Φθάνει πια η κοροϊδία με το συν ένα, τον Πρόεδρο και το νέφος». Από τα θεωρεία της Βουλής, οπαδοί της βουλευτίνας την ραίνουν με άνθη, χειροκροτώντας. Πανζουρλισμός.
Ο πρόεδρος της Βουλής ανακαλεί στην τάξη την οικολόγισσα, αλλά δεν την αποβάλλει από την αίθουσα, όπως του ζητεί επιμόνως η Άννα Συνοδινού. Η άρνηση αυτή του Αθανάσιου Τσαλδάρη, που σημειωτέον ανήκε στο ίδιο κόμμα με την τραγωδό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της. Οπωσδήποτε, η Συνοδινού ήταν απίστευτα απογοητευμένη από το πολιτικό γίγνεσθαι και το επεισόδιο με την συνάδελφο της ξεχείλησε το ποτήρι.

Οργισμένη η κορυφαία Ελληνίδα τραγωδός μάζεψε τα πράγματα της από το έδρανο της Βουλής και βγήκε φουριόζα από την αίθουσα συνεδριάσεων, χωρίς να ρίξει ούτε μια ματιά πίσω. Έκτοτε δεν ασχολήθηκε ποτέ με την πολιτική.

Διαβάστε ακόμα:

Οταν φεύγουν οι Καλικάντζαροι έρχονται οι τροϊκανοί