ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Ο Τσίπρας, λένε στενοί συνεργάτες του, ήρθε για να μείνει. Έστω κι αν χρειαστεί να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές κατά Απριλομάη μεριά, όπως φημολογείται, αλλά και λίγους μήνες αργότερα, όπως προβλέπει ένα άλλο πιο τρελό σενάριο. Το ενδεχόμενο για εκλογές την Άνοιξη σχετίζεται με πιθανό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Δεν τα βρίσκουν Τσίπρας και Μέρκελ, πάμε σε εκλογές.

Η προσφυγή στις κάλπες θα αποφασιστεί μόνο μετά την ψήφιση ενός νέου εκλογικού νόμου σατανικής, ομολογουμένως, έμπνευσης, που θα δίνει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει στην εξουσία μετά από ανάπαυλα λίγων μηνών. Ο νόμος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, και θα παρέχει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης ακόμη και στο δεύτερο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα, αν αυτό έχει κατέβει στις εκλογές επικεφαλής συνασπισμού. Αυτό θα γίνει με τη κατανομή του μπόνους των 50 εδρών, εκτός από το πρώτο και το δεύτερο κόμμα και στις πολιτικές δυνάμεις που θα μετέχουν στο συνασπισμό.

Προφανώς πρόκειται για τα κόμματα που θα ψηφίσουν το νέο εκλογικό νόμο με αντάλλαγμα να πέσει το όριο εισόδου τους στη Βουλή στο 2% από 3% που είναι σήμερα. Με βάση αυτές τις σκέψεις των εκλογομαγείρων του ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο που προδιαγράφεται είναι το εξής. Αν ναυαγήσουν οι συνομιλίες με τους δανειστές, ο Τσίπρας οδηγεί τη χώρα το Μάιο σε εκλογές, που θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.

Είναι το σενάριο που απεύχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν θέλει με τίποτε την πρωθυπουργία σε αυτή τη φάση. Αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πλειοψηφήσει ή να σχηματίσει κυβέρνηση με άλλα κόμματα. Ας υποθέσουμε, όμως ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση. Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο θα αντέξει. Σ ‘αυτό ακριβώς ποντάρει ο Τσίπρας, σε πιθανή αδυναμία του Μητσοτάκη να επιβιώσει στην εξουσία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία μετά από νέες εκλογές.

Δεν είναι αστείο, φυσικά.

Διαβάστε ακόμα:

Αντί για μνημόνια σχίζουν το Σύνταγμα