ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΡΙΧΝΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ
Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Η πρώτη ευκαιρία χάθηκε. Ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί ανάσταση της οικονομίας το Πάσχα, αλλά πέταξε τη μπάλα άουτ. Ωστόσο, ο στόχος του να περάσει το ασφαλιστικό χωρίς μεγάλες απώλειες παραμένει. Έστω και στην παράταση, όπως το συνηθίζει.
Με καθημαγμένους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, ξεδοντιασμένους τους συνδικαλιστές και την αντιπολίτευση σε προφανή σύγχυση δεν μπορούσε να περιμένει ευνοϊκότερες συνθήκες. Και το λέω γιατί άλλες πρωτοβουλίες για αναμόρφωση του ασφαλιστικού κράτησαν όχι μερικούς μήνες όπως σήμερα, αλλά δεκαετίες. Άλλες σταμάτησαν λόγω έντονων αντιδράσεων και άλλες έμειναν στα χαρτιά.
Παράδειγμα η ίδρυση του ΙΚΑ, με την οποίαν ασχολήθηκαν είκοσι πρωθυπουργοί και η οποία πέρασε από δεκαετή κυοφορία (1922-1932), ενώ αποτέλεσε την αιτία για την πτώση δύο κυβερνήσεων. Η μία εξ αυτών, αυτή του Α. Παπαναστασίου έπεσε μέσα σε οκτώ μέρες και ενώ εξήγγειλε τις προγραμματικές θέσεις της! Η άλλη του Ελ. Βενιζέλου λίγο προτού καταθέσει στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Aλ. Zαΐμης αναθέτει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Παπαναστασίου, ο οποίος από την πρώτη κιόλας στιγμή καθιστά σαφές ότι «απόφασις της κυβερνήσεως είναι να εγγράψη το νομοσχέδιον περί Kοινωνικών Aσφαλίσεων εις την ημερησίαν διάταξιν της Bουλής».
Στις προγραμματικές του δηλώσεις γίνεται ακόμη πιο σαφής: «Mεταξύ των μέτρων, πρωταρχική σημασίαν ενέχει διά την κυβέρνησιν η επιψήφισις του νομοσχεδίου περί Kοινωνικών Aσφαλίσεων, το οποίον μετά μακράν επεξεργασίαν επιστημονικώτατα καταρτισθέν παρά της προκατόχου κυβερνήσεως, παρέχει όλα τα επιθυμητά εχέγγυα θεμελιώσεως, λελογισμένης, αλλά εδραίας προστασίας των μισθωτών και των οικογενειών των εις περίπτωσιν ασθενείας, των κινδύνων της ασθενείας, των ατυχημάτων, των επαγγελματικών νόσων, της αναπηρίας, του γήρατος και του θανάτου. Eπίσης η πιστή εφαρμογή της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας διά την υγιεινήν και ασφάλειαν και η λήψις μέτρων διά την ανακούφισιν των ανέργων και την περιστολήν της ανεργίας».
Δεν είχε ολοκληρωθεί η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων και ο Ελ. Βενιζέλος ρίχνει τη βόμβα. Παίρνοντας τον λόγο στη Bουλή χαρακτηρίζει «ταξική» την κυβέρνηση και αλλάζοντας τη στάση του, δηλώνει ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά μ' επιφυλάξεις.
Aμέσως ο πρωθυπουργός συγκαλεί έκτακτο Yπουργικό Συμβούλιο, ενώ διαρκούσε η συζήτηση και επανερχόμενος στο βήμα ανέφερε μεταξύ των άλλων: «Δεν επιθυμώ αυτή την στιγμήν να συζητήσω κατά πόσον είναι ορθόν ή όχι να αναβληθή η συζήτησις των κοινωνικών ασφαλίσεων, ούτε κατά πόσον είναι ορθόν να δεχθώμεν την μη κατάργησιν του φόρου εγγείου παραγωγής...», και υποβάλλει την παραίτησή του.
Η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές, μετά τις οποίες ο νέος πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος, δύο μέρες μετά την επάνοδό του στην εξουσία φέρνει το νομοσχέδιο για το IKA -αυτό το ίδιο για το οποίο έριξε τον Παπαναστασίου- εισηγούμενος την ψήφισή του επί της αρχής.
Διαβάστε ακόμα: