ΑΕΙ ΣΙΧΤΙΡ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Ξέρετε ποιο είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα του 2016; Είναι το κόμμα του «άει σιχτίρ». Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΝΔ. «Άει σιχτίρ» και πάσης Ελλάδος. Που περιλαμβάνει όλους όσοι απεχθάνονται τα κόμματα, επειδή τα θεωρούν υπεύθυνα για την καταστροφή της χώρας, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Και δεν μιλάμε ούτε για το πέντε, ούτε για το δέκα τοις εκατό του εκλογικού σώματος. Ούτε καν για το 25%, που είναι η δύναμη της ΝΔ, η οποία προβάλλεται σαν το πρώτο κόμμα.

Μιλάμε για ένα ποσοστό άνω του 42%, που θα μπορούσε να βγάλει αυτοδύναμη κυβέρνηση και να στείλει στο σπίτι τους όσους επιμένουν να παίζουν με τον πόνο μας. Κι είναι τόσο πολλοί. Αντ’ αυτού, άλλοι δε θα πάνε να ψηφίσουν, άλλοι θα πάνε αλλά θα ρίξουν άκυρο ή λευκό, ενώ ορισμένοι θα επιστρέψουν στο μαντρί. Το εκλογικό σύστημα, ευτυχώς ή δυστυχώς, βγάζει κυβέρνηση και με το 20% του συνόλου των εκλογέων, όσο δηλαδή έχει σήμερα ο Τσίπρας, που σε σύνολο 10 εκατ. εγγεγραμμένων, έχει σχηματίσει κυβέρνηση με τη στήριξη μόλις 2 εκατ. ψηφοφόρων.

Όλα δείχνουν ότι και η επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, δεν θα έχει μεγαλύτερη εκλογική βάση. Θα αναδειχθεί, όπως οι προηγούμενες, από την πλειοψηφία των ψηφισάντων και όχι των εγγεγραμμένων. Βλέπουμε, λοιπόν, πως κρίσιμες αποφάσεις που δένουν χειροπόδαρα τη χώρα έναντι των δανειστών, λαμβάνονται από κυβερνήσεις τυπικής μόνο πλειοψηφίας, καθώς οι Έλληνες επέλεξαν στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας της χώρας να απέχουν – πολλοί γιατί δεν μπορούν πλέον να ανταλλάξουν την ψήφο τους με έναν διορισμό ή άλλο ρουσφέτι, άλλοι για άλλους λόγους.

Το μεγάλο λαϊκό ρεύμα που έδινε στα μεγάλα κόμματα ποσοστά άνω του 40% ανάλογα με τις υποσχέσεις, ήταν δημιούργημα της προσδοκίας για καλύτερες μέρες, σε προσωπικό κατά βάση επίπεδο. Σήμερα ουδείς μπορεί να τάξει καλύτερες μέρες και να γίνει πιστευτός.

Διαβάστε ακόμα:

Παιχνίδι κέντρου και πάλι μετά από 54 χρόνια