«ΦΩΤΗΛΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»

 

Ο Ασημάκης Φωτήλας έμεινε στην ιστορία ως ο υπουργός που απογειώθηκε σαν μέλος του υπουργικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και προσγειώθηκε σαν απλός πολίτης. Στη διάρκεια της πτήσης από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσισε την καρατόμηση του.

Το περιστατικό συνέβη το 1982, όταν ως υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαικές Υποθέσεις, παρεξέκλινε από την κυβερνητική πολιτική στο θέμα των σχέσεων ΕΟΚ-Πολωνίας. Φημολογήθηκε τότε ότι ο Ανδρέας του είπε στο τηλέφωνο : «Ασημάκη, από πότε έχεις δική σου εξωτερική πολιτική;».

Σύμφωνα με μία εκδοχή ,ο υφυπουργός έμαθε την αποπομπή του από την κυβέρνηση στο αεροπλάνο, σύμφωνα με μία άλλη, όμως το διαισθάνθηκε μετά την προσγείωση στο τότε αεροδρόμιο του Ελληνικού, όταν είδε να μην τον περιμένουν ούτε οι φρουροί του ούτε καν ο οδηγός του.

Ο Ασημάκης Φωτήλας είχε διατελέσει βουλευτής του ΠΑΜΕ, και της΄Ένωσης Κέντρου απ’όπου μεταπήδησε στο ΠΑΣΟΚ. Πάντως λίγο μετά την αποπομπή του, ο Ανδρέας τον αποκατέστησε, τοποθετώντας τον στη θέση του υφυπουργού Προεδρίας από τις 5 Ιουλίου 1982 έως τις 28 Ιουνίου 1984.

Το γυαλί, όμως, είχε ραγίσει και ο Ασημάκης Φωτήλας, μετά τις εκλογές του 1985, προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία χωρίς, όμως να εκλεγεί ποτέ βουλευτής της. Στη Νέα Δημοκρατία βρέθηκε και ο γιος του Ιάσων μετά την διαγραφή του στις 18 του μηνός από το Ποτάμι.

Ο 47χρονος Πατρινός δικηγόρος είχε εκφράσει από πολύ νωρίς την επιθυμία του να στραφεί δεξιότερα, εμμένοντας στην ανάγκη συνεργασίας του Ποταμιού με τη ΝΔ για να γλιτώσει η χώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και βρέθηκε στην άλλη όχθη...

Διαβάστε ακόμα:

Αποκάλυψη! Τι θα κάνει ο Τσίπρας ως πρώην πρωθυπουργός