ΜΠΟΝΑΜΑΔΕΣ ΑΥΤΟΓΚΟΛ ΓΙΑ ΕΞΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Όποιος Έλληνας πρωθυπουργός πήγε να κερδίσει το πολιτικό παιχνίδι με γκολ στην παράταση ή στα τελευταία λεπτά του κανονικού αγώνα, έφαγε τα μούτρα του. Αυτό διδάσκει η ιστορία. Έτσι κι ο Τσίπρας. Με τη διανομή των 615 εκατομμυρίων στους συνταξιούχους, πήγε να αλλάξει το δυσμενέστατο για τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικό κλίμα, αλλά το μόνο που κατάφερε είναι ένα μεγαλοπρεπέστατο αυτογκόλ. Τα άλλα έπονται. Θα’ λεγε κανείς ότι τα πλεονάσματα του προυπολογισμού είναι καταραμένα. Σ’ αυτή την ερμηνεία, άλλωστε παραπέμπει και η βιτριολική δήλωση που είχε κάνει περίπου προ τριετίας ο Τσίπρας για την απόφαση του Α. Σαμαρά να μοιράσει το 2014 στους μη έχοντες μέρος από τα πλεονάσματα.

«Το πλεόνασμά τους είναι σεσημασμένο για τους Έλληνες. Σ’ αυτό κρύβονται όλες οι αμαρτίες, όλες οι πληγές, όλη η σήψη, όλη η απάτη της σημερινής πολιτικής. Σ’ αυτό κρύβεται το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων, η καταστροφή νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι λιποθυμίες παιδιών από ασιτία, τα εκατομμύρια των ανέργων, η ζωή εν τάφω στα νοσοκομεία, στα ψυχιατρεία και στα άσυλα ανιάτων, οι παγωμένες νύχτες και οι πεινασμένες μέρες χιλιάδων και χιλιάδων συνταξιούχων».

Το πλεόνασμα των 500 εκατομμυρίων δεν κατάφερε να δώσει πόντους στην κυβέρνηση Σαμαρά, όπως είχε γίνει στο παρελθόν με άλλους πρωθυπουργούς που χειρίστηκαν άλλα πλεονάσματα. Ο Γ. Ράλλης, για παράδειγμα, μοίρασε λεφτά με ουρά στους αγρότες το 1981. Ήταν τα πρώτα κονδύλια της ΕΟΚ προς την Ελλάδα, που διανεμήθηκαν με επιταγές από τον τότε υπουργό Γεωργίας Α. Κανελλόπουλο. Αλλά εις μάτην. Το κόμμα του, η ΝΔ υπέστη δεινή ήττα. Η Ν.Δ. με αρχηγό τον Κ. Μητσοτάκη, προσπάθησε και στις εκλογές του 1985 να αποσπάσει τη νίκη, αυτή τη φορά, με μποναμά τα φθηνά αυτοκίνητα. Η απάντηση των ψηφοφόρων ήταν «καλύτερα παπάκι παρά τον Μητσοτάκη».

Το 1989, η οικονομία δεν πήγαινε καλά, αλλά ο Α. Παπανδρέου με το περίφημο «Τσοβόλα δώστα όλα» διεκήρυξε πρώτος αυτός το «λεφτά υπάρχουν», αλλά ο μποναμάς του δεν του έδωσε τη νίκη στις εκλογές. Μάλιστα, έχασε όχι μία αλλά τρεις φορές απανωτά. Το 2009, ο Γιώργος Παπανδρέου που επίσης είχε κάνει προεκλογική σημαία του το «λεφτά υπάρχουν», ενώ η χώρα παρέπαιε οικονομικά, επέμεινε να δώσει στους φτωχούς το επίδομα που τους είχε τάξει. Δύο χρόνια μετά τη νίκη του, έχασε όχι μόνο την πρωθυπουργία, αλλά και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Τα πλεονάσματα είναι πηγή δεινών, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Τσίπρας ψάχνει ένα σασπένς για το τέλος