ΤΑ ΚΟΥΡΕΛΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ ΑΚΟΜΗ

 

vsta

Οι "Financial Times" προωθούν τον Βαρουφάκη γιατί πουλάει και μετράει σε συγκεκριμένους διεθνείς κύκλους. Αντίθετα από την Ελλάδα, όπου είτε θεωρείται περίγελος και υπεύθυνος για το κλείσιμο των τραπεζών , είτε ασυμβίβαστος ήρωας για άλλους.

Δεν έκλεισε ο Μπαρούφ τις τράπεζες. Ηταν προδιαγεγραμμένο και θέμα χρόνου. Οι ανοησίες ότι θα περνούσαμε την αξιολόγηση το 2015, χωρίς οδυνηρά μέτρα είναι για πολιτική κατανάλωση. Υπάρχουν οι ψευδαισθήσεις των αριστερών, υπάρχουν και οι παραισθήσεις των δεξιών.

Η αγανάκτηση του κόσμου χρειαζόταν μια διέξοδο και χωρίς ένα αγωνιστικό αριστερό προσωπείο δεν γινόταν να περάσουν αυστηρά μέτρα και να γίνουν αποδεκτά νέα μνημόνια. Οι πολιτικές λύσεις είχαν εξαντληθεί... Εμενε μόνο η ...Ελπίδα του Σύριζα, ως διέξοδος και των Ελλήνων ψηφοφόρων και των Ευρωπαίων ιθυνόντων και του διεθνούς κεφαλαίου. Μας χρησιμοποίησαν για πολλούς λόγους και σε πολλά επίπεδα: γίναμε πειραματόζωο για το Brexit, γίναμε όχημα προσέγγισης του Πούτιν και των Κινέζων, είμαστε το Γιουσουφάκι της ΕΕ και των ΗΠΑ, ο κυματοθραύστης για την Τουρκία, στην πύλη προς ΕΕ και το δεύτερο φίλτρο, μετά την Τουρκία, του προσφυγικού κύματος απ' την Συρία.

Μας έχουν αγοράσει κυριολεκτικά: η μικρή αστική ιδιοκτησία έχει πιάσει πάτο, η γεωργία είναι έρμαιο ευρωκεντρικών πολιτικών και νομοθεσιών, οι χρυσές εποχές των άγροτικών επιδοτήσεων έγιναν... τσίγκινες. Η ναυτιλία παίζει δυνατά με... σημαίες ευκαιρίας. Ο ακριβός τουρισμός σταδιακά περνάει σε διεθνείς εταιρείες, όπως και οι μεταφορές, όπως και ο ορυκτός πλούτος. Είμαστε είλωτες, με λιγότερα ή περισσότερα προνόμια, ανάλογα με το status που διαθέτει ο καθένας μας, οικονομικά και κοινωνικά.
Οι γελοιότητες, οι παλινωδίες, τα ατοπήματα της κυβέρνησης Σύριζα-Ανελ, δεν αλλάζουν ένα απλό γεγονός: οι ανασφάλιστοι έχουν τώρα δωρεάν περίθαλψη και οι άνεργοι μπαίνουν δωρεάν στα ΜΜΜ...., κάτι που αρνούνταν οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, φέρνοντας χιλιάδες στα Κοινωνικά Ιατρεία των εθελοντών. Αλλο βέβαια αν τα νοσοκομεία είναι υπό διάλυση, όπως και τα... λεωφορεία!

Αυτή είναι η κατάντια του Ελληνικού πολιτικού τοπίου, η κατάντια της υγείας, της παιδείας, των πάντων. Ζούμε σ' ένα σύστημα που καταρρέει, σε μια χώρα που καταρρέει και όπως ο πνιγμένος, πιανόμαστε απ' τα μαλλιά μας για να σωθούμε! Για την πλειοψηφία αυτό σημαίνει "βλέπω Survivor".

Όποιος θέλει ν' αντιληφθεί πλήρως τι σημαίνει ταξική διαφορά το 2017 στην Ελλάδα, ας κάνει μια βόλτα στα βόρεια προάστεια και μια στα δυτικά και στις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, μόνο και μόνο για να τσεκάρει τους κάδους σκουπιδιών: Οι μη προνομιούχοι, πνίγονται στο σκουπίδι λόγω της απεργίας, περισσότερο και πιο γρήγορα απ' τους προνομιούχους...

Το ωραίο είναι ότι "τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμη" είτε ακολουθώντας την μοναχική τους πορεία, είτε έχοντας βρει παρέα, ομάδα, συνοδοιπόρους με όραμα, σε μια χώρα σε συλλογική ύπνωση....