Ο ΜΠΑΛΑΝΤΕΡ ΜΕ ΡΟΛΟ

 

Ο πάλαι ποτέ ισχυρός χώρος του ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να ξαναβρεί τον βηματισμό του. Το επιχειρεί με νέο όνομα και νέο ενδεχομένως επικεφαλής, αν και όλες οι μέχρι τώρα ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι τίποτα δεν θα αλλάξει, μια και η σημερινή πρόεδρος του κόμματος θα επανεκλεγεί.

Υπάρχει πάντα, σε ένα τόσο ετερόκλητο εκλογικό σώμα, η πιθανότητα να υπάρξουν εκπλήξεις, που θα δούμε ενδεχομένως την δεύτερη Κυριακή, και αυτές προκύψουν, αν υπάρξει μια ευρεία συναίνεση των άλλων υποψηφίων, στο πρόσωπο του δεύτερου της πρώτης αναμέτρησης.

Άρα το αποτέλεσμα δεν θα είναι ασφαλές για τον νικητή του πρώτου γύρου μια και το τι μέλλει γενέσθαι στον ενδιάμεσο χώρο ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί την δεύτερη Κυριακή.

Πάντως η επανασυγκόλληση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει σε καμιά περίπτωση επιτευχθεί. Από τον χώρο έχουν οριστικά αποχώριση σημαντικά στελέχη όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ή Άννα Διαμαντοπούλου ο Σαχινίδης και πολλοί άλλοι. Βεβαίως έχουμε και αυτούς που είδαν φως στο ΣΥΡΙΖΑ και καβάλησαν στο τρένο της, που όμως από την πορεία τους αποδείχθηκαν βαρίδια.

Το μεγάλο πλήγμα που υπέστη το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ, είναι η υπόθεση Άκη Τσοχατζόπουλου με τις μίζες και αρκετών άλλων που είναι γνωστοί, αλλά κατάφεραν να ξεφύγουν από την τσιμπίδα της δικαιοσύνης, χάρη στο άρθρο 86 του Συντάγματος, έργο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Θα πει κάποιος, ο χώρος έχει χάσει την αίγλη του παρελθόντος, δεν συγκινεί και δεν έχει κάτι νέο να μας πει... Ακούγοντας τους υποψηφίους, διαπιστώνει κανείς ότι αυτή την στιγμή το ιδεολογικό στίγμα του νέου φορέα θυμίζει λίγο πολύ τον πύργο της Βαβέλ. Στο εύλογο ερώτημα, γιατί να ασχοληθούμε με ένα χώρο που δημοσκοπικά εμφανίζει μονοψήφια νούμερα, η απάντηση είναι ότι ο χώρος αυτός θα κληθεί να παίξει τον ρόλο του μπαλαντέρ, χρήσιμου και κρίσιμου μετά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Όλα δείχνουν ότι τα κόμματα στην επόμενη βουλή δεν θα είναι οκτώ, που είναι σήμερα, αλλά πέντε ή έξι. Από αυτά, αν αφαιρέσει κανείς ΚΚΕ και ΧΑ τα οποία δεν συνεργάζονται με κανέναν, απομένουν οι δύο που διεκδικούν την εξουσία και ο νέος φορέας του ενδιάμεσου χώρου από τη μια και ενδεχομένως ένα ακόμη μικρό κόμμα, του κέντρου που αν επιμείνει στους όρους που θέτει σήμερα, δεν προβλέπεται να συνεργαστεί με κανέναν για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Με τα σημερινά δεδομένα το μόνο κόμμα, που θα προσφέρεται για συνεργασία, θα είναι αυτό του ενδιάμεσου χώρου του κεντρώου ή της κεντροαριστεράς, που θα αποφασιστεί προς τα που θα γέρνει, από το νέο αρχηγό.

Με αυτή την έννοια ο μπαλαντέρ θα έχει ένα σημαντικό ρόλο. Για την ώρα οι συνεργασίες σε κυβερνητικό επίπεδο, τόσο αυτή επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου, όσο και η δεύτερη Τσίπρα-Καμμένου, έγιναν στη βάση της διανομής των ιματίων της εξουσίας και όχι μετά από κάποια προγραμματική συμφωνία, πάνω στις ράγες καλούνται να κυβερνήσουν, οι συνεργαζόμενοι την χώρα.

ΚΕΙΜΕΝΟ από τον Τάσο Παπαδόπουλο, πηγή κουρδιστό πορτοκάλι